Hasselback burgonya recept
Hozzávalók:
- 9-12 ovális, közepes méretű burgonya
- 1/2 dl olívaolaj
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek aprított petrezselyemzöld
- 1 ek citromlé
- 1 ek méz
- 1 tk só
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Egy kis tálban összekeverjükaz olajat, vajat, mézet, citromlevet, sót, borsot, zúzott fokhagymát és petrezselyemzöldet.
A krumplit alaposan megmossuk és 4-5 mm-ként bevagdossuk, úgy hogy nem vágjuk végig. Erre a célra 2 evőpálcikát vagy vékony nyelű fakanalat helyezünk a munkaasztalra, közé tesszük a krumplit és így irdaljuk be a krumplikat.
A bevagdosott krumplikat tepsibe tesszük, érdemes sütőpapírral kibélelni a tepsit és egy ecsettel mindegyiket megkenjük a fűszeres olajjal, úgy hogy minél több kerüljön a szeletek közé.
Sütőbe toljuk és 60 perc alatt pirosra sütjük. Fél óra elteltével a maradék fűszeres olajjal újra megkenjük a krumplikat.
Tálalható salátákkal, szószokkal, önálló ételként vagy sült húsok, halak, grillezett zöldségek mellé köretnek.
Tipp:
Ez egy sűrűn beirdalt, fűszeres olajjal megkent, sütőben sütött krumpli, ami sütés közben harmonikaszerűen szétnyílik. Úgy tökéletes, ha kívül ropogós, belül puha, és egészben marad. Akkor lesz ilyen, ha nem hámozzuk meg. Ehhez viszont ép héjú és alaposan megtisztított krumplikra van szükség. Természetesen elkészíthető meghámozva is, úgy egy kicsit macerásabb.