Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zöld dió pálinka recept

Zöld dió pálinka
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 80 szem zöld dió
    • 4 narancs vékony héja
    • 7 rúd fahéj
    • 5-6 csillagánizs
    • 3 vanília rúd
    • 2 ek szegfűszeg
    • 2 ek szegfűbors
    • 1/2 cs őrölt gyömbér
    • 1 kg kristálycukor
    • 6 l törkölypálinka
    • 1 nagyobb zárható marmonkanna vagy üveg

    Elkészítése:

    Hónapokig tartó folyamat amíg elkészül a végeredmény. Sok idő kell hozzá mire összeérik és évente csak egyszer lehet készíteni. Június elejétől kb a hónap végéig akkor, amikor még puha a dió és könnyedén át lehet szúrni késsel vagy kötőtűvel, mert ekkor még nem indult be a csonthéjasodás.

    Az egészséges, frissen szedett zöld diókat megmossuk és lecsepegtetjük, ha kisebbek, akkor kettő, ha nagyobbak, három darabba vágjuk. Ezt a műveletet ha lehet, gumikesztyűben végezzük, mert nagyon fog a zöld dió és csak frissen facsart citrom levével lehet eltávolítani a kezünkről.

    Az üvegbe vagy marmonkannába beletesszük az előkészített diókat, hozzáadjuk a fűszereket, a kikapart, majd kisebb darabokra vágott vanília rudakat, a nagyon vékonyan hámozott narancsok héját, a kristálycukrot és a pálinkát, majd hermetikusan lezárjuk a kannát.

    Jól összerázogatjuk és innentől számítva 6 hétig, ha lehet napos helyre téve érleljük, miközben naponta egyszer felrázzuk!

    6 hét után gondosan leszűrjük és üvegekbe töltjük. Ekkor még zöld színű a pálinka, de újabb 6-8 hét kell neki, amíg összeérik, ezalatt a színe sötétbarnára vált. Lényege, hogy minél tovább érik, annál finomabb. Nagyjából karácsony környékére lesz belőle igazi kitűnő aperitif!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá