Zöld dió pálinka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 80 szem zöld dió
- 4 narancs vékony héja
- 7 rúd fahéj
- 5-6 csillagánizs
- 3 vanília rúd
- 2 ek szegfűszeg
- 2 ek szegfűbors
- 1/2 cs őrölt gyömbér
- 1 kg kristálycukor
- 6 l törkölypálinka
- 1 nagyobb zárható marmonkanna vagy üveg
Elkészítése:
Hónapokig tartó folyamat amíg elkészül a végeredmény. Sok idő kell hozzá mire összeérik és évente csak egyszer lehet készíteni. Június elejétől kb a hónap végéig akkor, amikor még puha a dió és könnyedén át lehet szúrni késsel vagy kötőtűvel, mert ekkor még nem indult be a csonthéjasodás.
Az egészséges, frissen szedett zöld diókat megmossuk és lecsepegtetjük, ha kisebbek, akkor kettő, ha nagyobbak, három darabba vágjuk. Ezt a műveletet ha lehet, gumikesztyűben végezzük, mert nagyon fog a zöld dió és csak frissen facsart citrom levével lehet eltávolítani a kezünkről.
Az üvegbe vagy marmonkannába beletesszük az előkészített diókat, hozzáadjuk a fűszereket, a kikapart, majd kisebb darabokra vágott vanília rudakat, a nagyon vékonyan hámozott narancsok héját, a kristálycukrot és a pálinkát, majd hermetikusan lezárjuk a kannát.
Jól összerázogatjuk és innentől számítva 6 hétig, ha lehet napos helyre téve érleljük, miközben naponta egyszer felrázzuk!
6 hét után gondosan leszűrjük és üvegekbe töltjük. Ekkor még zöld színű a pálinka, de újabb 6-8 hét kell neki, amíg összeérik, ezalatt a színe sötétbarnára vált. Lényege, hogy minél tovább érik, annál finomabb. Nagyjából karácsony környékére lesz belőle igazi kitűnő aperitif!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »