Bodzavirág szörp recept
Hozzávalók:
- 30 db tenyérnyi bodzavirág
- 2 nagyobb (kezeletlen) citrom
- 2 liter csapvíz
- 1,5 kg cukor
- 1 kis tasak étkezési citromsav
Elkészítése:
A hibátlan, bogármentes bodzavirágokat egy fazékba rakjuk, rákarikázzuk a megtisztított (lehetőleg kezeletlen) citromokat, és felengedjük 2 liter vízzel.
Lefedve, hűvös helyre (hűtőbe) rakjuk, és gyakran megkeverjük. A harmadik napon átszűrjük. Erre a legjobb egy textil pelenka. Feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat.
Felhabzás után közepes lángon, kavargatva addig főzzük, míg a hab eltűnik (nálam ez kb. 30 perc volt).
Az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Már régóta készülök bodzavirágból szörpöt készíteni, de eddig mindig lemaradtam róla. Kis kertünk egyik sarkában van egy fiatal bokor, de sajnos csak pár virág volt most is rajta. Jött ám a segítség a szülőktől. Párom anyukájáéktól és a sajátomtól is kaptunk bőven, így már nem volt akadálya a műveletnek. Érdemes volt a három nap áztatást kivárni, mert nagyon finom szörp lett a végeredmény. Nem tettem bele tartósítószert, ez a pár üveg még a hűtőben is elfér. Ha valaki mégis biztosra szeretne menni, akkor a felfőzés után, mikor a lángról leemeljük, mehet bele egy teáskanál nátrium-benzoát. Nekem ebből az adagból egy két literes üvegnyi, és még 2 dl szörp lett.