Hozzávalók:
Elkészítése:
A hibátlan, bogármentes bodzavirágokat egy fazékba rakjuk, rákarikázzuk a megtisztított (lehetőleg kezeletlen) citromokat, és felengedjük 2 liter vízzel.
Lefedve, hűvös helyre (hűtőbe) rakjuk, és gyakran megkeverjük. A harmadik napon átszűrjük. Erre a legjobb egy textil pelenka. Feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat.
Felhabzás után közepes lángon, kavargatva addig főzzük, míg a hab eltűnik (nálam ez kb. 30 perc volt).
Az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Már régóta készülök bodzavirágból szörpöt készíteni, de eddig mindig lemaradtam róla. Kis kertünk egyik sarkában van egy fiatal bokor, de sajnos csak pár virág volt most is rajta. Jött ám a segítség a szülőktől. Párom anyukájáéktól és a sajátomtól is kaptunk bőven, így már nem volt akadálya a műveletnek. Érdemes volt a három nap áztatást kivárni, mert nagyon finom szörp lett a végeredmény. Nem tettem bele tartósítószert, ez a pár üveg még a hűtőben is elfér. Ha valaki mégis biztosra szeretne menni, akkor a felfőzés után, mikor a lángról leemeljük, mehet bele egy teáskanál nátrium-benzoát. Nekem ebből az adagból egy két literes üvegnyi, és még 2 dl szörp lett.