Cukkinikarikák fokhagymás-tejfölös bundában recept
Hozzávalók:
- 3 közepes cukkini
- só
- 3 púpos ek liszt a forgatáshoz
- 5-6 dl olaj a sütéshez
Bundához:
- 2 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csapott kk só
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 1 púpos kk házi fokhagymakrém
- 4 púpos ek tejföl
- 3 púpos ek liszt
Elkészítése:
A cukkinikat megtisztítjuk, meghámozzuk, kb. 0,5 cm vastag karikákra vágjuk, és a középső magvas részt eltávolítjuk (ha nem zavarnak, nem szükséges).
Meghintjük sóval, és hagyjuk pihenni kb. 30 percet, hogy levet eresszen. Majd bő olajat forrósítunk.
Egy tálkába szórjuk a forgatáshoz a lisztet. Egy másik tálba ütjük a tojásokat, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel, majd a tejföllel jól elkeverjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, és csomómentes masszává kavarjuk.
Ha forró az olaj, a levet leöntjük a cukkiniről, először a lisztbe forgatjuk meg, majd a masszában.
Kicsit lecsepegtetjük, majd a forró olajba engedjük, ahol közepestől kisebb lángon szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Tipp:
Ismét cukkinit sütöttem, mégpedig tejfölös, fokhagymás bundában. Ez nem egy ropogós, inkább puhának mondható bunda. Remek párost alkot egy kis zöldfűszeres-tejfölös mártogatóssal, de akár hagyományos rizs vagy krumplipüré köret is illik hozzá.
A cukkinikarikák fokhagymás-tejfölös bundában kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 8 g