Cukkinikarikák fokhagymás-tejfölös bundában

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 3 közepes cukkini
  • 3 púpos ek liszt a forgatáshoz
  • 5-6 dl olaj a sütéshez

Bundához:

  • 2 nagyobb tojás
  • 1 csapott kk só
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 1 púpos kk házi fokhagymakrém
  • 4 púpos ek tejföl
  • 3 púpos ek liszt

Elkészítése:

A cukkinikat megtisztítjuk, meghámozzuk, kb. 0,5 cm vastag karikákra vágjuk, és a középső magvas részt eltávolítjuk (ha nem zavarnak, nem szükséges).

Meghintjük sóval, és hagyjuk pihenni kb. 30 percet, hogy levet eresszen. Majd bő olajat forrósítunk.

Egy tálkába szórjuk a forgatáshoz a lisztet. Egy másik tálba ütjük a tojásokat, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel, majd a tejföllel jól elkeverjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, és csomómentes masszává kavarjuk.

Ha forró az olaj, a levet leöntjük a cukkiniről, először a lisztbe forgatjuk meg, majd a masszában.
Kicsit lecsepegtetjük, majd a forró olajba engedjük, ahol közepestől kisebb lángon szép barnára sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Tipp:

Ismét cukkinit sütöttem, mégpedig tejfölös, fokhagymás bundában. Ez nem egy ropogós, inkább puhának mondható bunda. Remek párost alkot egy kis zöldfűszeres-tejfölös mártogatóssal, de akár hagyományos rizs vagy krumplipüré köret is illik hozzá.