Vadlazac, csípős mustáros narancsmártással recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 4 szelet lazacfilé (400 g)
- só, frissen őrölt bors
- 1 citrom leve
- kevés olíva olaj a pácoláshoz
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb chili, vagy kiskanálnyi szárított chili pehely. (ha valaki nem szereti csípősen elhagyható)
- 2 db narancs
- 1 evőkanál mustár
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 2 dl alaplé
- kevés olíva olaj a sütéshez
Elkészítése:
Ha fagyasztott lazacfilét használunk kiolvasztjuk, majd lecsepegtetjük. Ha előhűtött friss lazacot, erre nincs szükség.
A bőr nélküli szálkamentes lazacszeleteket durva szemű tengeri sóval, és frissen őrölt borssal mindkét oldalon enyhén bedörzsöljük, egy citrom levét rácsorgatjuk, valamint kevés extra szűz olíva olajjal is vigyázva bedörzsölve, zárt edényben legalább két órára, de jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Sütés előtt papírtörlővel leitatjuk, majd kevés olajon mindkét oldalát 3-3 percig sütjük. a serpenyőbe 2-3 gerezd kés lapjával szétnyomott fokhagymát is teszünk. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert a lazac gumiszerűvé válik, és jelentősen csökken élvezeti értéke! Ha ujjunk nyomására puha, ruganyos a lazac, akkor megsült.
A lazacszeleteket papírtörlőre szedjük, és letakarjuk. A serpenyőben maradt kevés olajra, és a megpárolódott fokhagymára kevés bort öntünk, majd 2 meghámozott apróra darabolt narancsot, és egy kisebb chilit, vagy kevés chili pelyhet adunk hozzá.
Mustárt, és hús, vagy csont alaplét öntünk a serpenyőbe, majd összeforraljuk addig, hogy a mártás besűrűsödjön.
Főtt rizzsel, salátával tálaljuk a lazac szeletet, a narancsmártással.
Tipp:
A vadlazac az egyik legegészségesebb halféle. A lazachús színezőanyaga az astaxantin az immunrendszer aktivitását jelentősen növeli, a húsban lévő omega-3 zsírsav jótékony hatással bír a szív, érrendszeri problémákra, kitűnő gyulladáscsökkentő.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »