Tejben főtt ponty sárgarépával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg pontyfilé
- 5-6 dl tej
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db sárgarépa
- 5 dkg vaj
- 1 ek keményítő
- 0,5 dl száraz vörösbor
- 1/2 zacskó halak fűszerkeverék
- 2 dl főzőtejszín
- őrölt bors
- só
Elkészítése:
A pontyfilét beirdalom, feldarabolom, besózom és egy lábasba helyezem, amiben meg fogom főzni.
10 percet állni hagyom, hogy a só átjárja, majd felöntöm tejjel, annyira, hogy ellepje és belereszelek 1 gerezd fokhagymát.
Felforralom és a forrástól számítva 15 percig főzöm.
Közben egy másik lábasban vajat melegítek, rádobom a karikára vágott sárgarépát, pár percig pirítom, majd aláöntöm a bort, megszórom fűszer keverékkel, ráreszelem a maradék fokhagymát, sózom, borsozom és fedő alatt puhára párolom.
A tejszínt elkeverem a keményítővel, ha a répa megpuhult a halon lévő tejjel felöntöm, majd beleöntöm a tejszín és keményítő keverékét, elkeverem, felforralom és tálalom.
A halszeleteket óvatosan szedem a tányérra, hogy ne törjenek. Ha szükséges párolt rizzsel kiegészíthető.