Szegedi halászlé recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg vegyes hal (ponty, keszeg)
- halbelsőség (ikra, tej)
- 3 nagy fej finomra vágott vöröshagyma
- 2 evőkanál szegedi pirospaprika
- 2 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 2 evőkanál zsír
- cseresznyepaprika
- ízlés szerint só
Recept:
Első lépésként a finom kockára vágott vöröshagymát 2 evőkanál zsíron megpuhítjuk.
Miután üvegesre pároltuk a hagymát, hozzáadjuk a hal csontjait, a fejet, a farkat, az uszonyokat, a kisebb halakat, belerakjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, rászórjuk a pirospaprikát, a sót, majd összefőzzük.
Amint rotyogni kezd, hideg vízzel felöntjük és 45 percig egyenletes tűznél főni hagyjuk.
Amikor felforrt a lé, az egészet áttörjük, szitán átpasszírozzuk.
Máris elkészült a sűrű, tartalmas hal-alaplé!
Elővesszük a sózott, előre bevagdalt nagyobb halszeleteket és hozzáadjuk az alapléhez.
A halfilét mélyen, egészen a bőrig vágjuk be, hogy a szálkák könnyebben fogyaszthatók legyenek.
Felhígítjuk a lét annyira, hogy a halszeleteket teljesen ellepje.
Lassú tűzön további 30 percig főzzük, ügyelve arra, hogy közben nem kevergetjük a halat, csak a bográcsot forgatjuk!
Mielőtt levennénk a tűzről, az ikrát és a tejet is belefőzzük a hallébe.