Pontyfasírt krumplichips-szel és paradicsomsalátával recept
Hozzávalók:
- 50 dkg pontyfilé
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kiskanál mustár
- 1/2 citrom
- 1/2 zsemle
- zsemlemorzsa
- só
- bors
- olaj a sütéshez
A körethez:
- 1 kg burgonya (sárga)
- olaj a sütéshez
- só
A salátához:
- 4 db paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- só, bors, cukor, ecet (15%), olívaolaj
Elkészítése:
A zsemlét vízbe áztatom, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágom. A pontyfilé bőrét eltávolítom és a húst – a benne lévő “Y” szálkákkal együtt – apróra vágom.
Sózom, borsozom és meglocsolom a fél citrom levével. Hozzáadom a vöröshagymát, a fokhagymát, a tojást, a mustárt, a paprikát és a kiáztatott és jól kinyomkodott zsemlét.
Ha a massza túl lágy, akkor egy-két kiskanálnyi zsemlemorzsát teszek hozzá. 10 perc pihentetés után fasírt golyókat formázok, zsemlemorzsába forgatom és forró olajban aranybarnára sütöm.
A krumlit meghámozom, kb 2mm vékony szeletekre vágom, majd többször átöblítem, hogy keményítő tartalmától megszabaduljak. A vizet gondosan leitatom és forró olajban ropogósra sütöm.
A salátához a paradicsomot és a hagymát vékony szeletekre vágom és egy tálba rétegezem. A rétegezés közben sózom, borsozom.
Kevés (2-3 cl) ecetben egy teáskanál cukrot és egy csipet sót feloldok és salátára locsolom. Tálaláskor egy kievés olívaolajjal meglocsolom.
Tipp:
A pontyfilé busával is keverhető vagy helyettesíthető.