Csőben sült harcsa sütőtökkel recept
Hozzávalók:
- 30 dkg harcsafilé
- 30 dkg sütőtök
- só
- hal fűszerkeverék
- 1 citrom leve
- 10 dkg sajt
Besamelmártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 3 dl tej
- 10 dkg reszelt sajt
- só
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
Elkészítése:
A sütőtököt vágjuk fel kisebb kockákra, majd pár perc alatt főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki egészen.
A harcsafilét szintén vágjuk fel kisebb kockákra, majd ízlés szerint szórjuk meg hal fűszerkeverékkel, sózzuk, és facsarjuk rá a citromlevet. Ezután alaposan forgassuk össze, majd hagyjuk legalább fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.
Közben készítsük el a besamelmártást.
Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá az előzőleg felmelegített tejet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, és keverjük simára.
Tegyük vissza a tűzre, és kézi habverővel kevergetve főzzük sűrűre, csomómentesre. Végül keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd vegyük le a tűzről.
Egy sütőtálat (v. kisebb tepsit) kenjünk ki vékonyan vajjal, majd kanalazzunk bele pár kanál besamelt.
Egy tálba tegyük bele a halat, és adjuk hozzá a kihűlt sütőtököt, majd öntsük rá a maradék mártást. Ezután óvatosan forgassuk össze, majd öntsük a formában lévő mártás tetejére.
Végül reszeljük rá a maradék sajtot, mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép pirosra.
A sütőből kivéve tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.
A csőben sült harcsa sütőtökkel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 10 g