Tejbegríz gombóc joghurtöntettel recept
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 6 ek cukor
- 12 ek búzadara
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg vaj/margarin
- fél üveg meggybefőtt
- só
Az öntethez:
- 2 kis pohár natúr joghurt
- 4 ek meggylé
- 3 ek cukor
Elkészítése:
A tejbe beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, búzadarát és 1 kk sót, majd csomómentesen készre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a vajat/margarint, kicsit meghűlve a tojássárgáját is hozzákeverjük.
Ha nem elég sűrű 2-3 ek zsemlemorzsát adhatunk hozzá.
Vizes kézzel csippentünk a masszából, közepébe 2-3 szem meggyet teszünk és gombócokat formázunk belőle.
Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére elkészült a gombóc, szűrő kanál segítségével vegyük ki és tegyük tálra, hogy ne ragadjanak nagyon össze.
A joghurtöntethez a 2 joghurthoz keverjük a meggylevet és a cukrot, majd meglocsoljuk a feltálalt grízgombócokat.
Mandulaforgáccsal, fahéjjal is fokozható.
Tipp:
Hagyományosan, édes zsemlemorzsába, dióba vagy mákba is forgatható, csak óvatosan, mert kényesebb gombóc társaihoz képest!