Tejbegríz gombóc joghurtöntettel recept
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 6 ek cukor
- 12 ek búzadara
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg vaj/margarin
- fél üveg meggybefőtt
- só
Az öntethez:
- 2 kis pohár natúr joghurt
- 4 ek meggylé
- 3 ek cukor
Elkészítése:
A tejbe beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, búzadarát és 1 kk sót, majd csomómentesen készre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a vajat/margarint, kicsit meghűlve a tojássárgáját is hozzákeverjük.
Ha nem elég sűrű 2-3 ek zsemlemorzsát adhatunk hozzá.
Vizes kézzel csippentünk a masszából, közepébe 2-3 szem meggyet teszünk és gombócokat formázunk belőle.
Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére elkészült a gombóc, szűrő kanál segítségével vegyük ki és tegyük tálra, hogy ne ragadjanak nagyon össze.
A joghurtöntethez a 2 joghurthoz keverjük a meggylevet és a cukrot, majd meglocsoljuk a feltálalt grízgombócokat.
Mandulaforgáccsal, fahéjjal is fokozható.
Tipp:
Hagyományosan, édes zsemlemorzsába, dióba vagy mákba is forgatható, csak óvatosan, mert kényesebb gombóc társaihoz képest!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

