Tejbegríz gombóc joghurtöntettel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tejbegríz gombóc joghurtöntettel

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 6 ek cukor
  • 12 ek búzadara
  • 2 tojás sárgája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj/margarin
  • fél üveg meggybefőtt

Az öntethez:

  • 2 kis pohár natúr joghurt
  • 4 ek meggylé
  • 3 ek cukor

Elkészítése:
A tejbe beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, búzadarát és 1 kk sót, majd csomómentesen készre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a vajat/margarint, kicsit meghűlve a tojássárgáját is hozzákeverjük.
Ha nem elég sűrű 2-3 ek zsemlemorzsát adhatunk hozzá.

Vizes kézzel csippentünk a masszából, közepébe 2-3 szem meggyet teszünk és gombócokat formázunk belőle.
Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére elkészült a gombóc, szűrő kanál segítségével vegyük ki és tegyük tálra, hogy ne ragadjanak nagyon össze.

A joghurtöntethez a 2 joghurthoz keverjük a meggylevet és a cukrot, majd meglocsoljuk a feltálalt grízgombócokat.

Mandulaforgáccsal, fahéjjal is fokozható.

Tipp:

Hagyományosan, édes zsemlemorzsába, dióba vagy mákba is forgatható, csak óvatosan, mert kényesebb gombóc társaihoz képest!