Quinoa brokkolis zöldséggel recept
Hozzávalók:
- 4 x 1/3 csésze quinoa
- 1/4 tk kurkuma
- só
- 4 sárgarépa
- 1 nagy fej brokkoli
- 2 ek ghí
- 1/4 tk római kömény
- 1/4 tk őrölt koriander
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítése:
A quinoat szűrőbe tesszük, és alaposan megmossuk. Addig mossuk, amíg a víz szép áttetsző nem lesz. Csepegtessük le.
Egy edényben szárazon pirítsuk meg a lecsepegtetett quinoat. Öntsük fel 2,5-szeres mennyiségű forróvízzel. Ízesítsük kurkumával és sóval. Forrásig főzzük, majd vegyük takarékra, és lefedve addig főzzük, amíg az összes vizet be nem szívja (kb. 25 perc). Időnként nézzünk rá, és ha még nem puha a quinoa, de a víz már elfogyott, pótoljuk.
Amíg fő a quinoa, készítsük el a zöldségeket.
A répát pucoljuk meg és vágjuk karikára. A brokkolit szedjük rózsáira és mossuk meg alaposan. Egy serpenyőben melegítsük meg a ghít, majd tegyük bele a római köményt. Ha megpirult, adjuk hozzá a koriandert. Dobjuk rá a répákat és adjunk hozzá egy kis vizet. Ha a répa már félig puha, adjuk hozzá a brokkolit és pirítsuk le az egészet – ha szükséges, egy csipet vizet tehetünk még hozzá, hogy kellően megpuhuljanak a zöldségek. A végén adjuk hozzá az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és forgassuk össze.
A megfőtt quinoat és a zöldségeket helyezzük tányérra és locsoljuk meg kevés olívaolajjal.
Tipp:
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
A quinoa egy nagyon ősi étel – Dél Amerikában kb. 5000 éve fogyasztják. A Nyugati kultúrában az elmúlt évtizedben kezdett elterjedni. Nagyon gazdag tápanyagokban számos egészségre kedvező hatása van.
A quinoa nagyon ízletes, könnyű elkészíteni, kellemes az íze, nagyon sokféle fűszerezéssel harmonizál. Ráadásul még gluténmentes is:)