Puliszka (Polenta) recept
Ők is elkészítették

- 20 dkg kukoricadara, vagy liszt
- 5 dl víz
- 2 dkg vaj
- só
Elkészítése:
A sós vizet felforraljuk egy tk kukoricadarával vagy liszttel, hogy ne legyen csomós. Ezután hozzákeverjük a többi darát vagy lisztet és sűrű kását készítünk, vigyázva arra, hogy nehogy odaégjen.
Belekeverjük a vajat és kivajazott tálba vagy tepsibe tesszük, hogy megdermedjen. Szeleteljük, vagy kiszúró formával kiszaggatjuk.
Ha pirítanánk, azt olaj nélküli serpenyőben tegyük (oldalanként kb 2 percig)
Tipp:
A polenta -közismertebb nevén puliszka. Erdélyi-szász(palukes), kukorica lisztből vagy darából készített pép, kása.
Polenta elnevezés Olaszországból származik.
Hazánkban kukoricamálé, kukoricagánica, ganca és keményebb sült változata a görhe néven ismert. Nagymamák és déd-nagymamák előszeretettel készítették.
Főételként és köretként egyaránt tálalható pl.: pörköltekhez, töltött káposztához vagy némi sült virslivel, pirított hagymával ill. szalonnával sem utolsó.
Juhtúróval rétegezve, tejföllel ízesítve is igencsak finom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »