“Orzotto” vajas-barna csiperkével… recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 25 dkg hántolt árpa(gersli)
- 2 ek olíva olaj
- 25 dkg barna csiperke
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 10 dkg bacon szalonna
- 1,2 l zöldség alaplé
- Só, őrölt bors
- 10 dkg juhtúró
- egy csokor petrezselyem
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
Az árpa gyöngyöt alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Olíva olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát. A bacont vékony csíkokra vágjuk, a gomba 3/4 részét felszeleteljük és a hagymás alaphoz
keverjük. Gerslit is hozzá öntjük és a meleg zöldség alapléből 1-2 merőkanálnyit hozzá merünk.
Szép lassan, időnként megkeverve, megvárjuk amíg elfő az alaplé, majd fokozatosan adagolva merítünk belőle még az ételhez, amíg el nem fogy.
Az utolsó merőkanálnyi alaplé után bele morzsoljuk a juhtúrót is, amivel megadjuk a kellő krémes állagot. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk az elkészült ételt. Mindeközben a félretett gombát felszeleteljük és egy serpenyőben felhevített vajon kissé megpároljuk és apróra vágott petrezselyemmel szórjuk.
Tálalásnál az elkészült étel tetejére halmozzuk, és azon melegében fogyasztjuk.
A gersli nagy előnye a rizottó rizzsel ellentétben, hogy nem tudjuk szétfőzni. Nagyon ízletes, letisztult étel a gomba földes jegyeivel bolondítva. Rendkívül tápláló étel, csak ajánlani tudom kipróbálását.
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D
Tipp:
A “gersli” rendkívül sokoldalúan felhasználható gabona féle. Hántolt és méret szerint osztályozott árpa.
“A honfoglalás kori magyar konyha egyik kedvelt tápláléka volt.Elsősorban köret, leves vagy kása formájában fogyasztották. Lisztjéből lepényszerű kenyeret készítettek, amit olyan keményre sütöttek, hogy tányérként is használták. Kínában Krisztus előtti idők óta, megbecsült eledel. A régi Egyiptomban szintúgy. Hippokratész gyógyító ételként fogyasztotta, a római gladiátoroknál nem telt el úgy nap, hogy ne fogyasztották volna kásaként… A sörgyártás alapanyaga, de kávépótlóként és édesítőszerként is ismert és használt alapanyag. Az askenázi zsidó konyhában például a sólet egyik fontos alkotóeleme. Marokkóban sütemény alapanyag, Japánban szépészeti szereket gyártanak belőle. Tibet nemzeti eledele, a „campa” pirított árpalisztből készül. Az árpát napjainkban a zabhoz hasonlóan, pelyva nélkül termesztik. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően befolyásolja a bélműködést, valamint vizelethajtó hatású. Ajánlott, fokozott stressznek kitett és kimerültségtől szenvedő egyéneknek, valamint a betegségből lábadozóknak. Alacsony a foszfor tartalma. Rengeteg B-vitamint (1,2,6), E vitamint, valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »