“Orzotto” vajas-barna csiperkével… recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 25 dkg hántolt árpa(gersli)
- 2 ek olíva olaj
- 25 dkg barna csiperke
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 10 dkg bacon szalonna
- 1,2 l zöldség alaplé
- Só, őrölt bors
- 10 dkg juhtúró
- egy csokor petrezselyem
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
Az árpa gyöngyöt alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Olíva olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát. A bacont vékony csíkokra vágjuk, a gomba 3/4 részét felszeleteljük és a hagymás alaphoz
keverjük. Gerslit is hozzá öntjük és a meleg zöldség alapléből 1-2 merőkanálnyit hozzá merünk.
Szép lassan, időnként megkeverve, megvárjuk amíg elfő az alaplé, majd fokozatosan adagolva merítünk belőle még az ételhez, amíg el nem fogy.
Az utolsó merőkanálnyi alaplé után bele morzsoljuk a juhtúrót is, amivel megadjuk a kellő krémes állagot. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk az elkészült ételt. Mindeközben a félretett gombát felszeleteljük és egy serpenyőben felhevített vajon kissé megpároljuk és apróra vágott petrezselyemmel szórjuk.
Tálalásnál az elkészült étel tetejére halmozzuk, és azon melegében fogyasztjuk.
A gersli nagy előnye a rizottó rizzsel ellentétben, hogy nem tudjuk szétfőzni. Nagyon ízletes, letisztult étel a gomba földes jegyeivel bolondítva. Rendkívül tápláló étel, csak ajánlani tudom kipróbálását.
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D
Tipp:
A “gersli” rendkívül sokoldalúan felhasználható gabona féle. Hántolt és méret szerint osztályozott árpa.
“A honfoglalás kori magyar konyha egyik kedvelt tápláléka volt.Elsősorban köret, leves vagy kása formájában fogyasztották. Lisztjéből lepényszerű kenyeret készítettek, amit olyan keményre sütöttek, hogy tányérként is használták. Kínában Krisztus előtti idők óta, megbecsült eledel. A régi Egyiptomban szintúgy. Hippokratész gyógyító ételként fogyasztotta, a római gladiátoroknál nem telt el úgy nap, hogy ne fogyasztották volna kásaként… A sörgyártás alapanyaga, de kávépótlóként és édesítőszerként is ismert és használt alapanyag. Az askenázi zsidó konyhában például a sólet egyik fontos alkotóeleme. Marokkóban sütemény alapanyag, Japánban szépészeti szereket gyártanak belőle. Tibet nemzeti eledele, a „campa” pirított árpalisztből készül. Az árpát napjainkban a zabhoz hasonlóan, pelyva nélkül termesztik. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően befolyásolja a bélműködést, valamint vizelethajtó hatású. Ajánlott, fokozott stressznek kitett és kimerültségtől szenvedő egyéneknek, valamint a betegségből lábadozóknak. Alacsony a foszfor tartalma. Rengeteg B-vitamint (1,2,6), E vitamint, valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »