Legényfogó reggeli recept
Hozzávalók:
- 2 pár debreceni kolbász
- 4 szelet füstölt kolozsvári szalonna
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 TV paprika
- 2 közepes paradicsom
- 6 szelet (PurPur) kenyér
- 1 evőkanál genovai bazsalikom pesztó
- 2 dkg cheddar sajt
- só
- bors
- törött paprika
- 1 evőkanál sertészsír
Elkészítése:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A kenyereket megkenjük a bazsalikom pesztóval és sütőpapírral bélelt tepsin betoljuk a sütőbe és 10 percig sütjük. Akkor jó, ha a héja ropog, a teteje puha. Ha kész, kivesszük a sütőből és a reszelt cheddar sajtot elosztjuk a tetejükön.
Egy serpenyőt nagyon alacsony hőfokon melegíteni kezdünk, addig a szalonnákat bevagdossuk a közepükig (kakastaréj), és az előmelegített serpenyőn, lassú tűzön pirosra, a bőrét ropogósra sütjük. Ha kész, kiemeljük és két tányérra szétosztjuk.
Ha kell, pótoljunk alá zsiradékot. Ha van elég hely a serpenyőben, akkor a debreceni kolbászokat süthetjük a szalonnával együtt.
Amikor elkészültek, akkor jól átsült tükörtojást készítünk a serpenyőben a kolozsvári szalonna zsírján. A tükörtojások tetejét frissen őrölt borssal, törött paprikával, ízlés szerint sóval ízesítjük, díszítjük.
A TV paprikát és paradicsomot megmossuk, a paprikát kicsumázzuk és négy hasábba vágjuk, a paradicsomokat szintén egyenként négy karikára vágjuk fel.
A megmaradt zsiradékon megpirítjuk, ha kell a zsiradékot pótoljuk és a tányérokra elosztjuk. Ízlés szerint fűszerezhető sóval, borssal, bazsalikommal.
Az elkészült, akkor a bazsalikom pesztós pirítóssal tálaljuk.