Habkönnyű túrógombóc recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók (kb 12 gombóchoz):
- 25 dkg tehéntúró
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-3 dkg vaj vagy margarin
- csipet só
- 3 evőkanál (5 dkg) búzadara
Feltét:
- 2 evőkanál olaj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- kb 1,5 dl tejföl
- cukor vagy édesítő (ízlés szerint)
- fahéj
- citromlé
- 15 dkg málna
Elkészítése:
A túrót villával finomra törjük a vajjal, sóval és a 2 tojás sárgájával. A fehérjét kemény habbá verjük, lazán a túróhoz keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát is. Körülbelül 1 órát hűtőben pihentetjük.
Később sós vizet forralunk, és vizes kézzel kis tojás nagyságú gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe dobáljuk őket. Fedő alatt kb 10 perc alatt puhára főzzük. Miközben a gombócok dagadnak a fazékban, kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, ízesítjük a tejfölt, előkészítjük a málnát. A végeredmény egy habkönnyű csoda. Nem túlzás!
Tipp:
Először a felvert tojásfehérje 1/3-át keverjük a túróhoz, így egy kicsit fellazul a massza, majd a maradék tojáshabot óvatosan tudjuk beleforgatni.
Természetesen málna helyett lehet bármilyen más idénygyümölcsöt is használni, vagy akár lekvárt is.
Mivel a gombóc egyáltalán nem édes, ki lehet próbálni sós feltéttel – tejföllel, baconnel, esetleg pirított hagymával is.
Többszörös mennyiségű vizet forraljunk, hogy legyen a gombócoknak elegendő helyük megduzzadni.
A gombóc frissen a legfinomabb, ne várjunk vele sokáig, mert megkeményedik – bár erre nem sok esélyt adok… :)