Habkönnyű túrógombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók (kb 12 gombóchoz):

  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 2-3 dkg vaj vagy margarin
  • csipet só
  • 3 evőkanál (5 dkg) búzadara

Feltét:

  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • kb 1,5 dl tejföl
  • cukor vagy édesítő (ízlés szerint)
  • fahéj
  • citromlé
  • 15 dkg málna

Elkészítése:

A túrót villával finomra törjük a vajjal, sóval és a 2 tojás sárgájával. A fehérjét kemény habbá verjük, lazán a túróhoz keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát is. Körülbelül 1 órát hűtőben pihentetjük.

Később sós vizet forralunk, és vizes kézzel kis tojás nagyságú gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe dobáljuk őket. Fedő alatt kb 10 perc alatt puhára főzzük. Miközben a gombócok dagadnak a fazékban, kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, ízesítjük a tejfölt, előkészítjük a málnát. A végeredmény egy habkönnyű csoda. Nem túlzás!

Tipp:

Először a felvert tojásfehérje 1/3-át keverjük a túróhoz, így egy kicsit fellazul a massza, majd a maradék tojáshabot óvatosan tudjuk beleforgatni.
Természetesen málna helyett lehet bármilyen más idénygyümölcsöt is használni, vagy akár lekvárt is.
Mivel a gombóc egyáltalán nem édes, ki lehet próbálni sós feltéttel – tejföllel, baconnel, esetleg pirított hagymával is.
Többszörös mennyiségű vizet forraljunk, hogy legyen a gombócoknak elegendő helyük megduzzadni.
A gombóc frissen a legfinomabb, ne várjunk vele sokáig, mert megkeményedik – bár erre nem sok esélyt adok… :)