Cleartotta recept
Hozzávalók:
- 2 db házi FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 db közepes fejű lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olíva olaj
- kolozsvári szalonna
- szója szósz
- juharszirup
- parmezán sajt
- friss petrezselyemzöld
- Joppie szósz
Elkészítése:
Apróra vágjuk a lila hagymát és felkockázzuk az ízlés szerinti mennyiségű kolozsvári szalonnát. Együtt elkezdjük pirítani egy jó tapadásgátló serpenyőben, de nem keverjük el a kettőt! Miután jó közepesen megpirult, meglocsoljuk szója szósszal és juharsziruppal.
Ezzel egy időben hozzáadjuk a kés élével erősen megnyomott, majd apróra vágott fokhagymát és a szintén felvágott petrezselyemzöldet. Kb. 1, de legfeljebb 2 percig a tűzön hagyjuk, kb. addig amíg a fokhagymának nem érződik a finom illata. Ezt követően félrehúzzuk a tűzről, hogy a serpenyő kicsit kihűljön.
Miután meg van az alap, hozzáadjuk a korábban felvert tojásokat benne elkeverve a kb. tojás 1/3-ának megfelelő mennyiségű reszelt parmezánt. Takarék lángra visszatesszük és szépen összekeverjük, figyelve hogy a tojás ne kezdjen el még sülni. Ha jól elkeveredett és a serpenyő közepén szép kört alkotott, ismét magas lángra lehet kapcsolni.
1-2 percig nyugodtan így lehet hagyni, hogy enyhén aranybarnává süljön az alja. Ha jóféle a serpenyő, szépen csúszkál raja, meg időnként meg is kell mozgatni. Amikor úgy érezzük, hogy átsült az alja, ügyesen meg kell fordítani, mint a palacsintát. A másik oldalát ízlés szerint pirítsuk, de szerintem bőven elég neki fél perc. Ha kész, tányérra csúsztatjuk.
Köretnek kiváló hozzá magvas kenyér pirítva, melyet ugyanebben a serpenyőben, azzal kitörölve megpirítunk. Közben olíva olajjal meg lehet spriccelni, jobb szeppen piruljon. Kiváló hozzá a Joppie szósz, ami belga eredetű, itthon sajnos nem kapható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp:
A reggeli neve onnét jött, hogy az elkészítésé végére a serpenyő gyakorlatilag teljesen tiszta lesz. :) :D