Zöld fűszeres karalábé húsgombóccal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű zsenge karalábé
- 1 sárgarépa
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 ek. apróra vágott zöldhagyma
- Zöld fűszerek: csokor petrezselyem, kapor,csombor (borsikafű), egy fokhagymaszár
- 2 ek rizs
- só, bors
- 1 dl tejföl
- 1 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál rozs -1 tk fehér liszt
- 1 mk őrült pirospaprika
- 1 ek olaj
- egy szelet TV paprika
- egy kisebb paradicsom
Elkészítése:
A karalábékat megpucolom, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágom, a sárgarépát felkarikázom. Felaprítom a hagymát, egy nagyobb lábosban a hagymát a karalábét, sárgarépát kicsit megdinsztelem, sóval, borssal, zöld fűszerrel ízesítem, közben kavargatom, majd ráöntök egy liter vizet. Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat.
Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával , kis apróra vágott zöld kaporral és csomborral.
A kész masszából gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom.
A tejfölből a liszttel habarást készítek, majd felengedem a főzőtejszínnel és hozzáadom a főzelékhez, hagyom még pár percig rotyogni, ha szükség utána ízesítek.
Tipp:
A friss zsenge karalábéból érdemes készíteni.
A csombor=borsikafű