Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tökfőzelék recept

Nincs kép
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 kg gyalult tök, vagy 1 csomag mirelit tök vagy 1 nagy üveg tökkonzerv 1 púpos evőkanálnyi finomra vágott vöröshagyma
    • 2 evőkanál olaj
    • 1 púpos evőkanál liszt
    • 2 dl tejföl
    • késhegynyi pirospaprika
    • ecet
    • 1 nagy csokor kapor
    • 2 gerezd fokhagyma

    Elkészítés:
    A tököt meghámozzuk, kimagozzuk és legyaluljuk. Az olajon aranysárgára sütjük a hagymát, a paprikával megszórjuk, és a gyalult tököt beletéve, megsózzuk, kevés ecettel meglocsoljuk. Nagyon kis lángon (még a lángelosztót is alátéve), fedő alatt pároljuk, mert a sótól a tök levet enged. Belerakjuk a finomra vágott kaprot, és a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük. (Nagyon finom, ha a vöröshagyma párolása végén a tört fokhagymát is belerakjuk, ezt csak egy percig sütjük, és úgy kerül bele a paprika meg a tök.)
    Ha mirelit tökből készítjük, akkor még fagyottan rakjuk a tököt a hagymás olajra, és megsózva, nagyon kis lángon olvasztjuk fel. Ilyenkor nem kell lefedni, mert a tök nagyon sok nedvességet enged ki magából, csak győzzük elpárologtatni.
    Ha konzervből készítjük, akkor a hagymás-paprikás olajat a tejföllel simára kevert liszttel engedjük fel, a kaporral ízesítve kevés konzervlevével mártás sűrűségűre hígítjuk, és a végén rakjuk bele a leszűrt tököt, amivel már éppen csak egyszer felforraljuk, de nem főzzük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá