Tökfőzelék recept

Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök, vagy 1 csomag mirelit tök vagy 1 nagy üveg tökkonzerv 1 púpos evőkanálnyi finomra vágott vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 púpos evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- só
- késhegynyi pirospaprika
- ecet
- 1 nagy csokor kapor
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, kimagozzuk és legyaluljuk. Az olajon aranysárgára sütjük a hagymát, a paprikával megszórjuk, és a gyalult tököt beletéve, megsózzuk, kevés ecettel meglocsoljuk. Nagyon kis lángon (még a lángelosztót is alátéve), fedő alatt pároljuk, mert a sótól a tök levet enged. Belerakjuk a finomra vágott kaprot, és a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük. (Nagyon finom, ha a vöröshagyma párolása végén a tört fokhagymát is belerakjuk, ezt csak egy percig sütjük, és úgy kerül bele a paprika meg a tök.)
Ha mirelit tökből készítjük, akkor még fagyottan rakjuk a tököt a hagymás olajra, és megsózva, nagyon kis lángon olvasztjuk fel. Ilyenkor nem kell lefedni, mert a tök nagyon sok nedvességet enged ki magából, csak győzzük elpárologtatni.
Ha konzervből készítjük, akkor a hagymás-paprikás olajat a tejföllel simára kevert liszttel engedjük fel, a kaporral ízesítve kevés konzervlevével mártás sűrűségűre hígítjuk, és a végén rakjuk bele a leszűrt tököt, amivel már éppen csak egyszer felforraljuk, de nem főzzük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A mákos guba ezer arca-pohárdesszerttől tortáig
Unod a hagyományos mákos gubát? Itt az ideje kísérletezni! Összegyűjtöttünk
Tovább olvasom »
8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »