Lencsefőzelék recept

Hozzávalók 4 személyre:
Az alaphoz:
- 1/2 kg lencse (szárazon)
- 1 db füstölt csülök
- 2 liter vagy víz
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 db egész babérlevél
- 10%-os ételecet
- citrom karika
- 1 teáskanál mustár
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint só
A rántáshoz:
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 evőkanál étolaj
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 1 tk pirospaprika
Elkészítése: Elkészítés:
A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet! A 2 l alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk babérlevelet,őrölt borsot,citromkarikát és sót adunk hozzá. Lefedjük és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk.
Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz. Kb 0,5 dl hideg vizet adunk hozzá, és simára keverjük.
FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós! A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet.
Tálalása a legjobb,ha főtt füstölt csülköt kínálunk hozzá. Tejföllel is meglocsolhatjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »