Kelkáposzta-főzelék recept
Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta
- fél kg krumpli
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés köménymag
- só
- őrölt bors
- kevés petrezselyemzöld
- 1 ek olaj
- 1 ek liszt
- 1 kk őrölt pirospaprika
- kevés leves alaplé.
Elkészítése:
A káposztát megmossuk, majd csíkokra, vagy kocákra vágjuk. Ha idősebb káposztát fogtunk ki, forrázzuk le, mert íze kesernyés maradhat.
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra daraboljuk.
Kevés forró olajon a köményt kipattogtatjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, és rányomjuk a fokhagymát is. Felöntjük leves alaplével, és hozzátesszük a kelkáposztát is. Sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük az őrölt pirospaprikát. Az alaplevet pótoljuk, ha szükséges annyival, hogy éppen ellepje a káposztát. Fedő alatt főzzük.
15 perc után hozzáadjuk a felkockázott krumplit is, és visszatesszük rá a fedőt.
Kevés olajon lisztből zsemleszínű mártást készítünk, felöntjük hideg vízzel, simára keverjük, majd hozzáadjuk a főzelékhez. A petrezselyemzöldet is a főzelékhez keverve felforraljuk, és ha szükséges, végleg beállítjuk az ízét.
Normális esetben a kelkáposzta és a krumpli is egyszerre puhul meg. Változatos feltétekkel tálalhatjuk, de szűkös időben önállóan is kitűnő táplálék!