Kelkáposzta-főzelék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • fél kg krumpli
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés köménymag
  • őrölt bors
  • kevés petrezselyemzöld
  • 1 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • kevés leves alaplé.

Elkészítése:

A káposztát megmossuk, majd csíkokra, vagy kocákra vágjuk. Ha idősebb káposztát fogtunk ki, forrázzuk le, mert íze kesernyés maradhat.

A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra daraboljuk.

Kevés forró olajon a köményt kipattogtatjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, és rányomjuk a fokhagymát is. Felöntjük leves alaplével, és hozzátesszük a kelkáposztát is. Sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük az őrölt pirospaprikát. Az alaplevet pótoljuk, ha szükséges annyival, hogy éppen ellepje a káposztát. Fedő alatt főzzük.

15 perc után hozzáadjuk a felkockázott krumplit is, és visszatesszük rá a fedőt.

Kevés olajon lisztből zsemleszínű mártást készítünk, felöntjük hideg vízzel, simára keverjük, majd hozzáadjuk a főzelékhez. A petrezselyemzöldet is a főzelékhez keverve felforraljuk, és ha szükséges, végleg beállítjuk az ízét.

Normális esetben a kelkáposzta és a krumpli is egyszerre puhul meg. Változatos feltétekkel tálalhatjuk, de szűkös időben önállóan is kitűnő táplálék!