Zöldborsófőzelék recept
Hozzávalók:
- 1 kg fejtett zöldborsó
- 1 kisebb lestyán levél
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 1 kávéskanál cukor
- 400 g főzőtejszín
- 1 evőkanál keményítő
- kevés só és bors
- 1 evőkanál vaj vagy olaj
Elkészítése:
A kifejtett zöldborsót kevés vajon vagy olajon megdinszteljük, kicsit megsózzuk, megborsozzuk és cukrot teszünk rá. Felöntjük annyi zöldség vagy hús alaplével esetleg vízzel, hogy ellepje.
Fedő alatt főzzük, közben a főzőtejszínt összekeverjük a keményítővel.
Mikor a borsó megpuhult, a főző léből kicsit kivéve összekeverjük a keményítős habarással, jól elkeverjük, majd a főzelékhez adjuk.
Az aprított, friss lestyán és petrezselyemlevelekkel újra felforraljuk és ha szükséges alaplével hígítjuk. A lestyánnal vigyázz, mert erőteljes az íze és nem mindenki szereti, bár minden ételízesítő alapfűszere.
Az átlagosnál kicsit sűrűbb, de lágy, selymes ízű főzelék a végeredmény. Tálalni bármilyen feltéttel lehet, de a fasírtfélék illenek hozzá leginkább.