Burgundiai rokfortos körte recept

Hozzávalók:
4 db-hoz:
- 2 közepes alexander körte
- 3 dl száraz vörösbor
- 1 ek kristálycukor
- 1/2 kisujjnyi fahéj
- 2 szem szegfűbors
- 20 g héjas pisztácia
- 20 g tisztított mogyoró
- 100 g érett rokfort (márványsajt)
- 100 g natúr vajkrém
- só
- bors
- néhány citromfűlevél
Elkészítése:
Érett, de kemény körtéket vásároljunk, mossuk meg, hámozzuk meg, és száruk épségére ügyelve vágjuk félbe őket. Alsó domborulatukból levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek a tálon, közepükből pedig karalábévájóval kivágjuk a magházukat, és egy kevés gyümölcshúst is, hogy helye legyen a tölteléknek .
A bort felforraljuk a cukorral, a fahéjjal és a szegfűborssal, beletesszük az elfelezett körtéket, és többször is meg-megforgatva, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük kb. 15 perc alatt. A borban hagyjuk kihűlni, és 1 napot állni, hogy átvegye a bíbor színét a bornak.
Másnap a tisztított pisztáciát serpenyőbe szórjuk, zsiradék hozzáadása nélkül, folyamatosan kevergetve-rázogatva mérsékelt tűzön kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Ha natúr mogyorót vettünk, pirítsuk meg azt is száraz serpenyőben. Mindkettőnek a felét darabosra, a felét finomra vágjuk.
A körtéket üregükkel lefelé papírkendőre borítjuk, és felitatjuk róluk a nedvességet . A sajtot villával megtörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük , és krémesre keverjük. Tegyük hűtőbe egy rövid időre.
Beledolgozzuk a krémbe a finomra vágott mogyorót és pisztáciát, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd kerek rózsákat nyomunk a körték üregébe . Tetejüket megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és pisztáciával , tálra rendezzük, végül lazán, de gondosan letakarjuk, és fél órára hidegre tesszük tálalás előtt. Fogyasztás előtt a citromfű levélkéket leöblítjük, és körbedíszítjük velük a tál szegélyét.
Előételként, borkorcsolyaként kínálhatjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »