Burgundiai rokfortos körte recept

Hozzávalók:
4 db-hoz:
- 2 közepes alexander körte
- 3 dl száraz vörösbor
- 1 ek kristálycukor
- 1/2 kisujjnyi fahéj
- 2 szem szegfűbors
- 20 g héjas pisztácia
- 20 g tisztított mogyoró
- 100 g érett rokfort (márványsajt)
- 100 g natúr vajkrém
- só
- bors
- néhány citromfűlevél
Elkészítése:
Érett, de kemény körtéket vásároljunk, mossuk meg, hámozzuk meg, és száruk épségére ügyelve vágjuk félbe őket. Alsó domborulatukból levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek a tálon, közepükből pedig karalábévájóval kivágjuk a magházukat, és egy kevés gyümölcshúst is, hogy helye legyen a tölteléknek .
A bort felforraljuk a cukorral, a fahéjjal és a szegfűborssal, beletesszük az elfelezett körtéket, és többször is meg-megforgatva, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük kb. 15 perc alatt. A borban hagyjuk kihűlni, és 1 napot állni, hogy átvegye a bíbor színét a bornak.
Másnap a tisztított pisztáciát serpenyőbe szórjuk, zsiradék hozzáadása nélkül, folyamatosan kevergetve-rázogatva mérsékelt tűzön kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Ha natúr mogyorót vettünk, pirítsuk meg azt is száraz serpenyőben. Mindkettőnek a felét darabosra, a felét finomra vágjuk.
A körtéket üregükkel lefelé papírkendőre borítjuk, és felitatjuk róluk a nedvességet . A sajtot villával megtörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük , és krémesre keverjük. Tegyük hűtőbe egy rövid időre.
Beledolgozzuk a krémbe a finomra vágott mogyorót és pisztáciát, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd kerek rózsákat nyomunk a körték üregébe . Tetejüket megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és pisztáciával , tálra rendezzük, végül lazán, de gondosan letakarjuk, és fél órára hidegre tesszük tálalás előtt. Fogyasztás előtt a citromfű levélkéket leöblítjük, és körbedíszítjük velük a tál szegélyét.
Előételként, borkorcsolyaként kínálhatjuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »