Töltött paprika, ahogy nagymamám készíti recept
Hozzávalók:
- 40 dkg darált hús
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 zacskó rizs
- annyi paprika, amennyit be szeretnénk tölteni
- fél üveg paradicsomlé, ugyanennyi víz
- cukor, só, fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- olaj, liszt, pirospaprika a rántáshoz
Elkészítése:
A rizst felteszem vízben főni, sós vízben, fél fej vöröshagyma társaságában. Ha megfő, várok, hogy kihűljön a rizs. Mama azt mondta, lehet nyers rizzsel is csinálni, de akkor trükközni kell a paprikáknál, hogy szét ne repedjenek, és a lé mennyiségére is oda kell figyelni, így nekem ez az egyszerűbb megoldás első alkalomra. Ha a rizs kihűlt, összekeverem a darált hússal, a tojással, és sóval, fokhagymaporral ízesítem. Nem szabad túl puhának lennie a keveréknek, mert különben nem állnak egybe a gombócok. A kicsumázott paprikákat megtöltöm a keverékkel, és a maradékból gombócokat formázok. A paradicsomlé- víz keveréket felteszem forrni, és megsózom. Mikor már forr, akkor belerakom a paprikákat és a gombócokat, és a paprikákat megszórom egy csipet sóval. Mama szerint akkor jó, ha az edény méretétől függően a lé majdnem teljesen ellepi a gombócokat-paprikát. Akkor főnek meg a gombócok, ha a paprikába egy villát/kést szúrva, az már nem roppan, hanem puha. Ha a gombócok elkészültek, akkor ki kell őket venni a léből, és azt egy pirospaprikás rántással be kell rántani. Azt mondta, érzésre, úgyhogy mennyiségeket nem tudok mondani, de én ezt kb. 3 ek. lisztből készült rántással rántom be.Ha így is újraforrt a lé, visszarakom belé a paprikákat és gombócokat, és lehet is már tálalni őket. Jó étvágyat hozzá!
Ezen receptem korábban megjelent a www.alabella.blog.hu weboldalamon is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

