Pulykahússal töltött paprika vörösboros paradicsomszósszal recept

Hozzávalók:
- 10 tv paprika
- 0,5 kg darált pulykahús (legjobb az olcsó nyesedék)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 bögre rizs
- 1 púpos kk őrölt csemege paprika
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- őrölt bors
- 1-2 szál szárzeller nagyon apróra vágva
- 5 nagyobb hámozott paradicsom
- 200 ml paradicsomszósz
- 2 dl édes vörösbor
- 1,5 ek liszt a rántáshoz
- 6-700 g burgonya
- kevés étolaj
Elkészítése:
A paprikákat kicsumázzuk, hegyét levágjuk, megmossuk, és lecsöpögtetjük.
A darált pulykahúsból, sóból, őrölt borsból, reszelt vöröshagymából, szétnyomott fokhagymából, előfőzött rizsből és tojásból kikeverjük a tölteléket, és jól összedolgozzuk.
A paprikákat lazán megtöltjük. Nem kell keményre, mert a rizs dagad a töltelékben (bár előfőzve kevésbé, mint más esetben), és elrepesztheti a paprikákat.
A paradicsomokat hámozzuk meg! Ezt úgy a legegyszerűbb, hogy a csumáját kivágjuk, majd a másik végén kereszt alakban bevágjuk, és 1 percre forró vízbe mártjuk. Mikor beráncosodik a héja, kivehetjük a vízből. Ha meghűlt, a héja könnyen lehúzható róla.
Nagyobb edényben enyhén sós vízben tegyük fel a megtöltött paprikákat főni. A nagyon apróra vágott szárzellert és a hámozott, negyedekbe vágott paradicsomot is adjuk hozzá. Miután ezeket is az edénybe tettük, annyi vízzel öntsük fel, amennyi éppen ellepi. A szárzellert helyettesíthetjük reszelt zellergumóval is, mert a paradicsom és a zeller kiemelik egymás ízeit.
A paradicsom húsa szétfő, gazdagítja a később készítendő mártás ízét, javítva annak állagát. Közben a megtisztított, kockára, vagy hasábokra vágott krumplit külön edényben, enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le.
Készítsünk rántást kevés olajból, lisztből, keverjük el kevés őrölt pirospaprikával, öntsük hozzá a paradicsomszószt és az édes bort, majd keverjük csomómentesre.
Öntsük hozzá az így elkészített mártást a paprikákhoz, és forraljuk össze.
Tipp:
Egyes tájakon úgy készítik a töltött paprikát, hogy csak sós vízben főzik meg a paprikákat a töltelékkel együtt, van ahol húsgombócokkal is, és külön készítik el hozzá a mártást. Csak a tálaláskor találkoznak ismét a tányéron a krumpli, a paprika, és a paradicsomszósz.
A pulykahússal töltött paprika vörösboros paradicsomszósszal kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 2 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »