Töltött lucskos recept

Hozzávalók:
- kb. egy 1,5 kg-os zöld káposztafej
- 40 dkg darát sertéshús
- 1 dl rizs
- 1 fej hagyma
- 4-5 paradicsom (esetleg hámozott paradicsom konzerv)
- 1 zöldpaprika
- 1 kis csípős paprika (opcionális)
- 1 ek liszt
- 2 ek olaj
- tejföl
- só
- bors
- pirospaprika
- csombor
- kapor
- ecet ízlés szerint
Elkészítése:
A káposztát mély edénybe helyezzük torzsájával felfelé, és leöntjük annyi lobogó vízzel, amennyi jól ellepi. Hagyjuk kihűlni, aztán leszűrjük, a torzsáját kivágjuk. A káposztáról leválasztunk annyi nagyobb levelet, amennyi a töltelékeknek szükséges, a többit összevágjuk.
Töltelék készítése:
A rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz. Közben apróra vágjuk a hagymát, majd olajon megdinszteljük. Ráteszünk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összekeverjük, majd összekeverjük a húsos masszával. Ezt követően sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá friss apróra vágott zöld kaprot és csombort (borsikafű). Jól összegyúrjuk.
A leveleket megtöltjük a húsos masszával. Belerakjuk a fazékba a töltött leveleket, majd a vagdalt káposztát, ráhintjük a vágott paradicsomot, zöld paprikát, a kaprot, csombort (borsikafűt) és kevés borsot.
Feltöltjük annyi forró vízzel, amennyi majdnem ellepi, és kis lángon megfőzzük. Közben egy teflon serpenyőben egy evőkanál olajon egy evőkanál liszttel zsemle színű rántást készítünk. Felengedjük hideg vízzel, és hozzáadjuk a káposztához. Összefőzzük, és ha szükség utánaízesítünk. Én ilyenkor szoktam beletenni egy mokkáskanálnyi ecetet.
Tejföllel meglocsolva, zöld kaporral, csomborral meghintve tálaljuk.
Tipp:
A töltött káposzta nyári változata.
Fehér rizs helyett használhatunk barna rizst, vagy árpagyöngyöt. Aki nem szereti a rántást, tejföllel habarhatja.
A töltött lucskos kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 2 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »