Töltött lucskos recept

Hozzávalók:
- kb. egy 1,5 kg-os zöld káposztafej
- 40 dkg darát sertéshús
- 1 dl rizs
- 1 fej hagyma
- 4-5 paradicsom (esetleg hámozott paradicsom konzerv)
- 1 zöldpaprika
- 1 kis csípős paprika (opcionális)
- 1 ek liszt
- 2 ek olaj
- tejföl
- só
- bors
- pirospaprika
- csombor
- kapor
- ecet ízlés szerint
Elkészítése:
A káposztát mély edénybe helyezzük torzsájával felfelé, és leöntjük annyi lobogó vízzel, amennyi jól ellepi. Hagyjuk kihűlni, aztán leszűrjük, a torzsáját kivágjuk. A káposztáról leválasztunk annyi nagyobb levelet, amennyi a töltelékeknek szükséges, a többit összevágjuk.
Töltelék készítése:
A rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz. Közben apróra vágjuk a hagymát, majd olajon megdinszteljük. Ráteszünk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összekeverjük, majd összekeverjük a húsos masszával. Ezt követően sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá friss apróra vágott zöld kaprot és csombort (borsikafű). Jól összegyúrjuk.
A leveleket megtöltjük a húsos masszával. Belerakjuk a fazékba a töltött leveleket, majd a vagdalt káposztát, ráhintjük a vágott paradicsomot, zöld paprikát, a kaprot, csombort (borsikafűt) és kevés borsot.
Feltöltjük annyi forró vízzel, amennyi majdnem ellepi, és kis lángon megfőzzük. Közben egy teflon serpenyőben egy evőkanál olajon egy evőkanál liszttel zsemle színű rántást készítünk. Felengedjük hideg vízzel, és hozzáadjuk a káposztához. Összefőzzük, és ha szükség utánaízesítünk. Én ilyenkor szoktam beletenni egy mokkáskanálnyi ecetet.
Tejföllel meglocsolva, zöld kaporral, csomborral meghintve tálaljuk.
Tipp:
A töltött káposzta nyári változata.
Fehér rizs helyett használhatunk barna rizst, vagy árpagyöngyöt. Aki nem szereti a rántást, tejföllel habarhatja.
A töltött lucskos kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 2 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »