Töltött káposzta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 kis fej káposzta
- 1 kis üveg paradicsom
- 0,5 kg hosszú szemű “A” rizs
Pörkölt alap:
- 0,5 kg darált sertéshús
- kisebb paradicsom
- fél paprika
- 1 kk paprikakrém
- 1 vöröshagyma
- zsír
- só
- szárított petrezselyem
- ételízesítő
- pirospaprika
Elkészítése:
Először meg kell fonyózni a káposztát. Ez azt jelenti, hogy egy akkora fazékba, amibe kényelmesen belefér a káposzta, annyi vizet töltünk , hogy majdnem ellepje. Hozzáteszünk egy csipet sót. Amint elkezd forrni a víz, beletesszük a káposztát, aminek kivágtuk a torzsáját. Addig kell főzni, amíg a levelek egy villa segítségével elválnak a többitől.
Egyesével leválasztjuk a levelet egészen addig, amíg a közepén már csak nagyon kicsi levelek maradtak, kb. ami a marokban elfér.
Ha ez készen van akkor a levelek végén a vastag ér részét vékonyabbra vágjuk. Nem kivágni kell, csak vékonyítani. Azért van erre szükség, mert amikor begöngyöljük, akkor túl vastag lenne. Ha ezzel is kész vagyunk, akkor a káposztát kétféleképpen lehet előkészíteni: tölcsér alakút formázunk, vagy henger formájút készítünk. Ha henger formájút készítünk, akkor így jó a káposzta, ha nem, akkor ezeket a leveleket még ketté kell szedni. Ami kicsi káposzta maradt a fonyózásnál, azt apró csíkokra vágjuk.
Töltelék elkészítése:
Egy fakanálnyi zsírban üvegesre pirítjuk az apró kockára vágott hagymát. Felkockázzuk a paprikát és a paradicsomot. Együtt pirítjuk 2-3 percig, majd hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk együtt, amíg a hús ki nem fehéredik.
Ezután fűszerezzük. A következők kerülnek bele: 1 kk pirospaprika, 1 kk só, 2 kk szárított petrezselyem, 1 kk ételízesítő, 1 kk paprikakrém. A fűszerezés akkor lesz jó, ha erőteljes, hiszen a rizs is még belekerül. Ráöntünk kb. 1 pohár vizet, és párolni hagyjuk, amíg kb. a víz fele el nem fő.
Kimossuk a rizst, majd hozzáadjuk a a pörkölt alaphoz, de levesszük a tűzről.
A káposzta csíkokat egy kb. 6 literes fazék aljára halmozzuk. (Akkora fazék mindenképp kell, hogy amikor beletesszük a tölteléket, 1/3 része még szabadon maradjon, hiszen a rizs meg fog dagadni.)
Hordó formájúra hatjuk a káposztát:
A leveleket kezünkbe vesszük, és kb. 1 evőkanálnyi tölteléket teszünk bele. Ha hordó alakúra szeretnénk tölteni akkor kézfejünknél a torzs része legyen. Behajtjuk az egyik végét 1/3 részéig, majd a torzsa részétől fogva begöngyöljük. A végét behajtjuk, benyomkodjuk jó szorosan, hogy ki ne jöjjön a töltelék főzés közben. A fazékba kör alakba kell elhelyezni, hogy a hajtott vége lefelé legyen.
Tölcsér formájú hatjuk a káposztát:
A levelet úgy hajtjuk meg, hogy először háromszögben behajtjuk kb. 2/3 részét a káposztának, úgy hogy a csúcs részénél ne legyen lyuk. Majd felgöngyöljük, és a végét behajtjuk, benyomkodjuk jó szorosan, hogy ki ne jöjjön a töltelék főzés közben. A fazékba kör alakba helyezzük el. A pereménél ne a csücskös része legyen!
Addig készítjük a káposztákat amíg el nem fogy a töltelék vagy a káposzta. A maradékot a tetejére halmozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Egy kistányért teszünk a tetejére, majd lefedjük.
Lassú tűzőn kb. 1 óra alatt megfő. Ha félig megfőtt, akkor hozzáadjuk a paradicsomlét. Ha kész van, tejföllel tálaljuk.
Tipp:
Nagymamám tanította a káposzta készítését. A recepten változtattam az évek során, de a göngyölésen nem. Ha valaki szereti a fűszereket, tehet még bele fokhagymát, vagy póréhagymát, majoránnát vagy kakukkfüvet is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »