Hozzávalók:
Pörkölt alap:
Elkészítése:
Először meg kell fonyózni a káposztát. Ez azt jelenti, hogy egy akkora fazékba, amibe kényelmesen belefér a káposzta, annyi vizet töltünk , hogy majdnem ellepje. Hozzáteszünk egy csipet sót. Amint elkezd forrni a víz, beletesszük a káposztát, aminek kivágtuk a torzsáját. Addig kell főzni, amíg a levelek egy villa segítségével elválnak a többitől.
Egyesével leválasztjuk a levelet egészen addig, amíg a közepén már csak nagyon kicsi levelek maradtak, kb. ami a marokban elfér.
Ha ez készen van akkor a levelek végén a vastag ér részét vékonyabbra vágjuk. Nem kivágni kell, csak vékonyítani. Azért van erre szükség, mert amikor begöngyöljük, akkor túl vastag lenne. Ha ezzel is kész vagyunk, akkor a káposztát kétféleképpen lehet előkészíteni: tölcsér alakút formázunk, vagy henger formájút készítünk. Ha henger formájút készítünk, akkor így jó a káposzta, ha nem, akkor ezeket a leveleket még ketté kell szedni. Ami kicsi káposzta maradt a fonyózásnál, azt apró csíkokra vágjuk.
Egy fakanálnyi zsírban üvegesre pirítjuk az apró kockára vágott hagymát. Felkockázzuk a paprikát és a paradicsomot. Együtt pirítjuk 2-3 percig, majd hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk együtt, amíg a hús ki nem fehéredik.
Ezután fűszerezzük. A következők kerülnek bele: 1 kk pirospaprika, 1 kk só, 2 kk szárított petrezselyem, 1 kk ételízesítő, 1 kk paprikakrém. A fűszerezés akkor lesz jó, ha erőteljes, hiszen a rizs is még belekerül. Ráöntünk kb. 1 pohár vizet, és párolni hagyjuk, amíg kb. a víz fele el nem fő.
Kimossuk a rizst, majd hozzáadjuk a a pörkölt alaphoz, de levesszük a tűzről.
A káposzta csíkokat egy kb. 6 literes fazék aljára halmozzuk. (Akkora fazék mindenképp kell, hogy amikor beletesszük a tölteléket, 1/3 része még szabadon maradjon, hiszen a rizs meg fog dagadni.)
A leveleket kezünkbe vesszük, és kb. 1 evőkanálnyi tölteléket teszünk bele. Ha hordó alakúra szeretnénk tölteni akkor kézfejünknél a torzs része legyen. Behajtjuk az egyik végét 1/3 részéig, majd a torzsa részétől fogva begöngyöljük. A végét behajtjuk, benyomkodjuk jó szorosan, hogy ki ne jöjjön a töltelék főzés közben. A fazékba kör alakba kell elhelyezni, hogy a hajtott vége lefelé legyen.
A levelet úgy hajtjuk meg, hogy először háromszögben behajtjuk kb. 2/3 részét a káposztának, úgy hogy a csúcs részénél ne legyen lyuk. Majd felgöngyöljük, és a végét behajtjuk, benyomkodjuk jó szorosan, hogy ki ne jöjjön a töltelék főzés közben. A fazékba kör alakba helyezzük el. A pereménél ne a csücskös része legyen!
Addig készítjük a káposztákat amíg el nem fogy a töltelék vagy a káposzta. A maradékot a tetejére halmozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Egy kistányért teszünk a tetejére, majd lefedjük.
Lassú tűzőn kb. 1 óra alatt megfő. Ha félig megfőtt, akkor hozzáadjuk a paradicsomlét. Ha kész van, tejföllel tálaljuk.
Nagymamám tanította a káposzta készítését. A recepten változtattam az évek során, de a göngyölésen nem. Ha valaki szereti a fűszereket, tehet még bele fokhagymát, vagy póréhagymát, majoránnát vagy kakukkfüvet is.