Töltött csirke recept
Hozzávalók:
- egy 1,5 kg-os csirke
- 2 zsemle
Az áztatásához:
- tej
- 1 evőkanál olaj
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál reszelt vöröshagyma
- a csirke mája vagy egy kis doboz májpástétom
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- őrölt bors
- 1 kiskanál majoránna
- 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk a reszelt hagymát, majd a tűzről levéve összekeverjük a tejben áztatott, kinyomkodott, összemorzsolt zsemlével, az elkapart májjal vagy májpástétommal, a nyers tojással meg a fűszerekkel. (Ha gazdagabban akarjuk adni, apróra vágott, vajban párolt gombát is keverhetünk bele.) Ezt a tölteléket a csirke bőre alá és a belsejébe tömködjük, és a szárnyast kívülről sóval, meg vajjal bedörzsöljük. Az egészet alufóliába csomagoljuk, és sütőlemezen a forró sütőben 45 percig sütjük. Végül a fóliából kibontjuk, levével együtt tűzálló tálba tesszük, és a levével locsolgatva megpirítjuk. Ezen a tölteléken kívül másféle módon is készíthetjük a töltött csirkét. A máj és gomba helyett keverhetünk a töltelékbe apróra vágott főtt füstölt húst, kemény tojást, sajtot, és ízesíthetjük más fűszerekkel, így kakukkfűvel, bazsalikommal, esetleg reszelt szerecsendióval bors meg majoránna helyett. Nemcsak egész csirkét tölthetünk, hanem nyomkodhatunk tölteléket a csirkemell vagy a comb bőre alá is, és úgy süthetjük meg.