Különleges töltött káposzta recept
Hozzávalók:
- 1 fej (édes) káposzta
- 50 dkg darált hús
- 1 gyors főzőtasakos rizs
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 fej hagyma
- só, bors, ételízesítő, majoránna, oregánó, petrezselyem
- egész köménymag
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 20 dkg füstölt főtt tarja
- 1-1,5 l húsleves alaplé
Elkészítés:
A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, tojással, a kockára vágott füstölt-főtt tarjával, a elaprított hagymával. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, majorannával, oregánóval, petrezselyemmel. A káposzta szélső sérült leveleit levágjuk, torzsát éles késsel kivágjuk, úgy, hogy a fej egészben maradjon. Nagy fazékban vizet forralunk fel. Teszünk bele sót, köménymagot, valamint a káposztafejet (torzsanyílással lefelé). A káposztát a vízben kb. 20 percig főzzük (közben villával a káposztaleveleket részben lefejthetjük). A káposztát kiemeljük a vízből, torzsanyílással lefelé egy tányérra rakjuk (hasonlóan kiszedjük a már levált leveleket is). Ha kissé kihűlt a káposzta, a leveleket leszedjük, a szélső levelek vastagabb részét kivágjuk, vagy lelaposítjuk, hogy könnyen feltekerhető legyen. Minden levélre (a nagyobbakat vágjuk ketté) 1-1 púpozott ek. darált húsos tölteléket teszünk. A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük és formázzuk. A kész káposztákat egy tányérra tesszük. Az alaplevest elkeverjük a paradicsompürével, esetleg ízesíthetjük sóval, kevés cukorral és felöntjük a káposztát úgy, hogy a lé a tekercseket ellepje. Az ételt fedő alatt lassú tűzön (kb. 1,5 óra alatt) megfőzzük.