Sváb Gombóc recept
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 pár sütnivalókolbász
- A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag élesztő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 dl tej
- 6 dkg zsír
- kevés cukor
- csipet só
Elkészítése:
Először a tésztát kell elkészíteni:
Az élesztőt, a cukrot (kb. 1 kk) és 2dl vizet annyi liszttel összekeverünk, hogy galuska sűrűségű kovászt kapjunk.
egy tálba kimérjük a 60 dkg lisztet, zsírt és 2 tojás sárgáját majd beletesszük a megkelt kovászt és hozzáadjuk a maradék 2 dl tejet. Akkor jó a tészta ha elválik az edény falától. Ezután kb. további 1 órát kelesztem.
Addig a káposztát beáztatom vízbe majd leöntöm(így nem lesz olyan savanyú).
Fogunk egy hatalmas lábast és kevés olajon(zsíron) a káposztát meg pirítom először még lehet egy pohár vizet is aláönteni.Nagyon lassú tűzön kell pirítani teljesen takarékon addig a kolbász kicsit előfőzőm kb 15 perc.
Amikor a káposzta puha ráteszem a kolbászt és a gombócokat formálunk a tésztából, majd lefedjük előtte öntünk rá egy pohár vizet mert különben megég mert amíg rajta van a tészta addig nem szabad keverni. Amikor tehát rátettük a tésztát és aláöntöttük a vizet lefedjük(hogy gőz alatt följön) és kb 1 órát főzzük. Közben nem szabad levenni a fedőt és kevergetni sem szabad, de azért mindenképpen 3/4 óra után nézzük meg.