Sütőtökös-gerslis rizottó recept
Hozzávalók:
- 20 dkg sütőtök (felkockázva)
- 10 dkg gersli (árpagyöngy)
- 10 dkg mascarpone
- 1 kisebb vöröshagyma
- 4 dl víz
- 1 db zöldségleveskocka
- só
- őrölt fehér bors
- kakukkfű
- 2 ek olívaolaj
- 2-3 dkg vaj
Elkészítése:
A felkockázott sütőtököt főzzük 10-15 perc alatt puhára, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
A hagymát vágjuk fel apróra, majd az olajon állandó keverés mellett kissé pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a gerslit (árpagyöngyöt) és keverjük össze. 1-2 perc kevergetés után öntsük fel a vízzel, majd adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, és kakukkfüvet. Alacsony hőfokon, félig lefedve, többször megkeverve főzzük kb. 20-25 percig.
A megfőtt sütőtöknek a felét villával nyomkodjuk össze, majd keverjük hozzá a mascarponét.
Ezután keverjük hozzá a gerslihez, majd állandó keverés mellett főzzük ízlés szerinti állagúra. (én jó szottyosra hagytam) Végül adjuk hozzá a vajat és keverjük alaposan össze.( a vajtól még simább, selymesebb lesz a rizottó)
A készre főtt tökös-gerslihez ezután adjuk hozzá a megmaradt sütőtököt, majd óvatosan keverjük össze.
Az elkészült rizottót rögtön tálaljuk.