Rakott sütőtök lyoni hagymával és reteksalátával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A rakott sütőtökhöz:
- 50 dkg sütőtök (körte formájú felső része)
- 15 dkg nemespenészes sajt (camembert vagy brie)
- 15 dkg kecskesajt
- 15 dkg ementáli
- 20 dkg darált marhahús
- 2 kk mustár
- 2 ek Worchestershire-szósz
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- Só, bors
- Olaj a tál kikenéséhez
A lyoni hagymához:
- 3 nagy fej hagyma
- olaj a sütéshez
- 5 ek liszt
A salátához:
- 40 dkg retek
- Fél adag marinált paprika
- Negyed fej jégsaláta
- 6 nagy ek majonéz
- 8 közepes paradicsom
- Só, bors
Elkészítése:
A salátához a retket durvára reszeljük, hozzáadunk egy kk sót, összeforgatjuk, fél órát állni hagyjuk. Mikor letelt, kinyomkodjuk. A paprikát és a salátát egycentis csíkokra vágjuk, összeforgatjuk a retekkel, majonézzel, megborsozzuk.
A paradicsomok felső részét a szárával együtt levágjuk, kikaparjuk a belsejét, megsózzuk, pár percig lefelé fordítva hagyjuk, hogy kicsepegjen belőle a lé, majd megtöltjük a salátával. Tálalásig hűtőben tároljuk.
A szalonnát és a hagymát felkockázzuk, serpenyőben kiolvasztjuk a szalonna zsírját, üvegesre pirítjuk a hagymát. Belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a darált húst, a mustárt, a Worchestershire-szószt, sózzuk, borsozzuk. 20 percig időnként megkeverve sütjük. A sütőtököt fél centis szeletekre vágjuk, meghámozzuk, félbevágjuk, megsózzuk, borsozzuk.
Egy jénait kiolajozunk, beletesszük a sütőtök felét, ráreszelünk egy sor camembert-t (úgy a legkönnyebb, ha előtte kis időre betesszük a mélyhűtőbe). Rá következik a darált húsos egyveleg, rá egy sor reszelt kecskesajt. Erre jön a sütőtök másik fele, végül a reszelt ementáli. 200 fokos sütőbe toljuk fél órára. Akkor jó, ha a sütőtök megpuhul, a sajt pedig ropogósra sül a tetején.
Közben a hagymákat fél centis félkarikákra vágjuk, összemorzsoljuk, hogy szétessenek. Megszórjuk a liszttel, majd forró olajban ropogósra sütjük.
Tálaláskor egy cikk rakott sütőtök mellé szedjük a pirított hagymát és egy-két töltött paradicsomot.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »


