Rakott krumpli recept

Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 15-20 dkg minőségi kolbász, lehet füstölt is
- 6 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 l tejföl 20%-os
- vaj
- só
- bors
Elkészítés:
Először a krumplikat a hájukban kezdjük el főzni. Elég, ha csak félig főzzük meg őket, mert a sülés közben tovább fognak puhulni. A krumplikat ezt követően hámozzuk meg, és karikázzuk fel őket.
A víz forrástól számítva 8-10 perc alatt főzzük meg a tojásokat, pucoljuk meg és rusztikusan vágjuk szép szeletekre őket.
Egy hőálló tálat kenjünk ki vajjal, majd helyezzük bele a krumpli szeletek felét és sózzuk-borsozzuk meg őket. A krumplira halmozzuk rá egyenletesen az előzetesen felkarikázott kolbászt, majd a tojásokat. Az egészet borítsuk be a krumpli szeletek másik felével, végül öntsük rá a rakott krumpli tetejére a tejfölt.
Lefedve legalább 35 percig 180 fokon süssük a rakott krumplit, majd fedő nélkül is pirítsuk egy kicsit meg a tetejét.
Tipp:
A rakott krumpli szerintem frissen a legjobb, valaki szereti lehűteni, hogy szépen fel tudja szeletelni, de én ezt nem tartom fontosnak.
Véleményem szerint a rakott krumpli titka a jó kolbászban van. Ha tehetjük, válasszunk Gyulai, vagy Csabai kolbászt, de a házi kolbásztól sem lesz rosszabb ez az étel. Biztosak lehetünk benne, hogy jó lett a rakott krumplink, ha a kolbász szaftja elszínezi a krumplikat.
A fűszerezésnél, sózásnál vegyük figyelembe a kolbász só és fűszertartalmát.
A rakott krumpli valahogy az az étel, amit nem szabad könnyűre készíteni, ezért ne tegyünk bele 12%-ot tejfölt. Sőt, ha van egy kis minőségi olívaolaj otthon, akkor sütés előtt abból is lehet csurgatni a krumplira.
Ha gondolják, a sütés előtt egy kis reszelt sajtot is szórhatnak a rakott krumpli tetejére.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »