Hozzávalók:
Elkészítés:
Először a krumplikat a hájukban kezdjük el főzni. Elég, ha csak félig főzzük meg őket, mert a sülés közben tovább fognak puhulni. A krumplikat ezt követően hámozzuk meg, és karikázzuk fel őket.
A víz forrástól számítva 8-10 perc alatt főzzük meg a tojásokat, pucoljuk meg és rusztikusan vágjuk szép szeletekre őket.
Egy hőálló tálat kenjünk ki vajjal, majd helyezzük bele a krumpli szeletek felét és sózzuk-borsozzuk meg őket. A krumplira halmozzuk rá egyenletesen az előzetesen felkarikázott kolbászt, majd a tojásokat. Az egészet borítsuk be a krumpli szeletek másik felével, végül öntsük rá a rakott krumpli tetejére a tejfölt.
Lefedve legalább 35 percig 180 fokon süssük a rakott krumplit, majd fedő nélkül is pirítsuk egy kicsit meg a tetejét.
A rakott krumpli szerintem frissen a legjobb, valaki szereti lehűteni, hogy szépen fel tudja szeletelni, de én ezt nem tartom fontosnak.
Véleményem szerint a rakott krumpli titka a jó kolbászban van. Ha tehetjük, válasszunk Gyulai, vagy Csabai kolbászt, de a házi kolbásztól sem lesz rosszabb ez az étel. Biztosak lehetünk benne, hogy jó lett a rakott krumplink, ha a kolbász szaftja elszínezi a krumplikat.
A fűszerezésnél, sózásnál vegyük figyelembe a kolbász só és fűszertartalmát.
A rakott krumpli valahogy az az étel, amit nem szabad könnyűre készíteni, ezért ne tegyünk bele 12%-ot tejfölt. Sőt, ha van egy kis minőségi olívaolaj otthon, akkor sütés előtt abból is lehet csurgatni a krumplira.
Ha gondolják, a sütés előtt egy kis reszelt sajtot is szórhatnak a rakott krumpli tetejére.