Rakott zöldbab recept
Hozzávalók 6-8 személyre.
- fél kg darált hús (csirkemell)
- 1 kg zöldbab
- 20 dkg sajt
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 fej vörös hagyma
- 2 nagy doboz tejföl (10%-os)
- 10 dkg rizs (lehet barna)
- só
- bors
- pici delikát
- majoránna
- piros paprika
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- olaj (olíva)
Elkészítés:
A megmosott, megtisztított babot felteszem főni sós vízben, 3 gerezd fokhagymát bele aprítok. A vöröshagymát kevés olajon üvegesre párolom, rávágom a paprikát paradicsomot, meg szórom pirospaprikával,majd annyi vizet öntök rá hogy a pörkölt alapot jó szaftosra tudjam főzni. Hozzáadom a húst , amikor már jól átpirult felöntöm annyi vízzel hogy ellepje. 10 percig így főzöm, majd hozzá adom a rizst, és még 5 percig főzöm. A tűzről levéve bele keverek egy fél pohár tejfölt.
A tepsi aljára elrendezek 1 sor leszűrt babot, erre jön a húskeverék, majd újra bab és a megmaradt tejföl.
Sütőben kb 20 percig sütöm 220 fokon, ekkor a tetejét újra meglocsolom egy fél doboz tejföllel, erre jön a reszelt sajt és még 10 percig sütöm 250 fokon. A szalonna csak dísz :)