Rakott kel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 közepes kelkáposzta
- só
- bors
- kevés pirospaprika
- paradicsom
- zöld paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma,
- kb. 35 dkg rizs
- kevés olaj
- 1 nagy pohár tejföl
- 0,5 kg darált hús
Elkészítése:
A kelkáposztát félbe vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Ha már kész, leszűrjük és hagyjuk kicsit hűlni.
Addig elkészítjük a rizst, amit kevés olajon megpirítunk, sózunk és azt is puhára főzzük annyi vízzel, ami éppen ellepi, többször belekeverve, fedő alatt főzzük.
A darált húst ugyanúgy tesszük fel, ahogyan a pörköltet szoktuk, kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rárakjuk a darált húst, kevés őrölt paprikát, sót, borsot, stb. és azt is puhára főzzük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Én kevés bazsalikomot is adtam hozzá, de el is maradhat.
Ha mindez elkészült, jöhet az, hogy leveleire szedjük a kelkáposztát, s zsírozott tepsibe lerakjuk szépen egymás mellé, erre ráhalmozzuk a főtt rizst, elterítjük a leveleken, rámerjük a darált húsos masszát, szafttal együtt, ugyanígy elterítjük, majd betakarjuk a tetejét a maradék levelekkel.
A pohár tejfölt vékonyan rásimítjuk és közepes sütőben szép pirosra megsütjük.
Tipp:
Mi szeretjük a fűszereket, ezért én használok bőven őrölt borsot, bazsalikomot, majorannát, amit a húsba szoktam tenni. A szaftot bátran öntsük rá a rízsre mert akkor lesz jó, nem száraz. Én még közben is szoktam rápötyögtetni tejfölt, mielőbb betakarom a tetejét a kelkáposztalevelekkel. Megjegyzem még, hogy zsírozott tepsibe kezdjük el rakni, ne szárazon, bátran használjuk a zsírt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »