Rakott kel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 közepes kelkáposzta
- só
- bors
- kevés pirospaprika
- paradicsom
- zöld paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma,
- kb. 35 dkg rizs
- kevés olaj
- 1 nagy pohár tejföl
- 0,5 kg darált hús
Elkészítése:
A kelkáposztát félbe vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Ha már kész, leszűrjük és hagyjuk kicsit hűlni.
Addig elkészítjük a rizst, amit kevés olajon megpirítunk, sózunk és azt is puhára főzzük annyi vízzel, ami éppen ellepi, többször belekeverve, fedő alatt főzzük.
A darált húst ugyanúgy tesszük fel, ahogyan a pörköltet szoktuk, kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rárakjuk a darált húst, kevés őrölt paprikát, sót, borsot, stb. és azt is puhára főzzük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Én kevés bazsalikomot is adtam hozzá, de el is maradhat.
Ha mindez elkészült, jöhet az, hogy leveleire szedjük a kelkáposztát, s zsírozott tepsibe lerakjuk szépen egymás mellé, erre ráhalmozzuk a főtt rizst, elterítjük a leveleken, rámerjük a darált húsos masszát, szafttal együtt, ugyanígy elterítjük, majd betakarjuk a tetejét a maradék levelekkel.
A pohár tejfölt vékonyan rásimítjuk és közepes sütőben szép pirosra megsütjük.
Tipp:
Mi szeretjük a fűszereket, ezért én használok bőven őrölt borsot, bazsalikomot, majorannát, amit a húsba szoktam tenni. A szaftot bátran öntsük rá a rízsre mert akkor lesz jó, nem száraz. Én még közben is szoktam rápötyögtetni tejfölt, mielőbb betakarom a tetejét a kelkáposztalevelekkel. Megjegyzem még, hogy zsírozott tepsibe kezdjük el rakni, ne szárazon, bátran használjuk a zsírt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »