Rakott kel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 közepes kelkáposzta
- só
- bors
- kevés pirospaprika
- paradicsom
- zöld paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma,
- kb. 35 dkg rizs
- kevés olaj
- 1 nagy pohár tejföl
- 0,5 kg darált hús
Elkészítése:
A kelkáposztát félbe vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Ha már kész, leszűrjük és hagyjuk kicsit hűlni.
Addig elkészítjük a rizst, amit kevés olajon megpirítunk, sózunk és azt is puhára főzzük annyi vízzel, ami éppen ellepi, többször belekeverve, fedő alatt főzzük.
A darált húst ugyanúgy tesszük fel, ahogyan a pörköltet szoktuk, kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rárakjuk a darált húst, kevés őrölt paprikát, sót, borsot, stb. és azt is puhára főzzük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Én kevés bazsalikomot is adtam hozzá, de el is maradhat.
Ha mindez elkészült, jöhet az, hogy leveleire szedjük a kelkáposztát, s zsírozott tepsibe lerakjuk szépen egymás mellé, erre ráhalmozzuk a főtt rizst, elterítjük a leveleken, rámerjük a darált húsos masszát, szafttal együtt, ugyanígy elterítjük, majd betakarjuk a tetejét a maradék levelekkel.
A pohár tejfölt vékonyan rásimítjuk és közepes sütőben szép pirosra megsütjük.
Tipp:
Mi szeretjük a fűszereket, ezért én használok bőven őrölt borsot, bazsalikomot, majorannát, amit a húsba szoktam tenni. A szaftot bátran öntsük rá a rízsre mert akkor lesz jó, nem száraz. Én még közben is szoktam rápötyögtetni tejfölt, mielőbb betakarom a tetejét a kelkáposztalevelekkel. Megjegyzem még, hogy zsírozott tepsibe kezdjük el rakni, ne szárazon, bátran használjuk a zsírt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »