Rakott karfiol recept
Hozzávalók:
- nagy fej karfiol (850 g)
- 50 dkg darált hús
- egy tasak rizs (125 g)
- 2 közepes fej hagyma
- olaj
- só
- bors
- 2 kiskanál őrölt pirospaprika
- nagy pohár tejföl (450 g)
- 2 evőkanál liszt
- víz vagy tej
- zsír
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, egy lábosba tesszük annyi vízzel hogy ellepje, teszünk bele sót és feltesszük főni, forrás után kb 20 perc alatt fő meg olyanra, hogy ne legyen teljesen puha, de már ne ropogjon a fogunk alatt.
Eközben a hagymát az olajon megpároljuk, enyhén pirítjuk és hozzátesszük a pirospaprikát, elkeverjük és mehet bele a darált hús. Világosodásig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A hús enged annyi levet, hogy enyhén szaftos legyen, azt majd a rizs felszívja.
A karfiolt, ha már megfőtt akkor leszűrjük és hagyjuk csöpögni és hűlni. A rizst sós vízben megfőzzük a szokásos módon, vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert nagyon mászkos lesz tőle a rakott is.
A főtt rizst elkeverjük a a szaftos darált hússal. A tejfölt a 2 lapos evőkanál liszttel és kevés sóval elkeverjük, ha nagyon keménynek érezzük, max fél dl tejjel vagy vízzel lazítjuk.
A rétegezésnél alul elkenünk egy kicsi tejfölt és megszórjuk a zsemlemorzsával. Erre jön kevés karfiol, utána a húsos rizs fele és 2-3 teáskanál zsír és a tejföl 1/3-a, ajd megint karfiol, húsos rizs másik fele és a maradék karfiol és a tetejére pedig az összes tejföl. A tetejét pirospaprikával díszítjük.
180-190 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük, de ha már kezd “megégni” a tejföl a szélénél akkor kivehetjük.
Tipp:
Én kb 15 centi magas, kerek jénait használtam, a rétegezésnél erre vonatkozik ez az elosztás vagy esetleg egy kisebb méretű, 20*35 tepsinek megfelel, de rétegezhetjük úgy is, hogy alulra a karfiol fele utána az egész húsos rizs és a karfiol másik fele és a tejföl a tetejére, ízlés kérdése :)