Rakott brokkoli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej brokkoli (kb. 80-90 dkg)
- 50 dkg darált sertés, vagy pulykahús
- 25 dkg rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 10 dkg reszelt sajt (trappista, ementáli, vagy más félkemény sajt)
- 3-4 dl tejföl
- 1 ek ketchup
- kevés petrezselyemzöld
- 1 ek zsemlemorzsa
- kevés étolaj
Elkészítése:
A brokkolit rózsáira bontom, sós, forró vízben blansírozom (nagyon rövid ideig enyhén főzőm addig, míg roppanósságát megőrzi, de enyhén megpuhul). Jeges vízbe kiszedem, így a szép színe is megmarad.
A rizst enyhén megpirítom kevés olajon, majd felöntöm azzal a vízzel, amiben a brokkolit blansíroztam, annyira, hogy 1 ujjnyira ellepje. Addig főzöm, míg megpuhul a rizs, és a lét megissza.
A tejfölt enyhén megsózom, nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel és a reszelt sajttal elkeverem.
Serpenyőben kevés olajon fehéredésig pirítom a darált húst, ráreszelem a hagymát, és hozzáadom a szétnyomott fokhagymát. Sózom, borsozom, és 1 evőkanál ketchupot adok hozzá. A főtt rizst hozzákeverem.
Egy sütőtálat kivajazok, aljára zsemlemorzsát terítek vékonyan, majd a brokkoli felét ráteszem. A rizses, húsos keverékhez hozzákeverem a tejfölös, sajtos keverék egy részét, majd így ráterítem a brokkolira.
Erre újabb réteg brokkoli kerül, amit leöntök a maradék tejfölös, sajtos masszával. Előmelegített sütőbe teszem addig, míg a teteje rá nem pirul. Ez nem tart hosszú ideig, mivel minden elősütött és előfőzött.
Tipp:
Hogy szépen tudjuk szeletelni, hagyjuk picit hűlni.