Pincepörkölt bográcsban recept
Hozzávalók:
- 2 kg sertéslapocka
- 5 nagy fej vöröshagyma
- 4 púpos ek zsír
- 2 kg krumpli
- 1 ek só
- 1 kk őrölt bors
- 1 kk házi ételízesítő
- 2 tk fűszerpaprika
- 1 tk csemege paprikakrém
Elkészítése:
A húst mossuk meg alaposan és vágjuk kockákra.
A krumplit pucoljuk meg, mossuk meg alaposan, majd vágjuk közepes kockákra. A megtisztított vöröshagymát vágjuk apróra.
A bográcsba tesszük a zsírt, és a hagymát rádobva üvegesre pároljuk. Vegyük le a tűzről, szórjuk meg fűszerpaprikával és adjuk hozzá a húst. Tegyük vissza a tűzre, és kevergessük. Ha a hús már fehér, öntsük fel kevés vízzel (nem kell sokkal, mert a hús enged levet). Ízesítsük a fűszerekkel.
Amikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a krumplit, és főzzük készre az ételt. Szükség szerint még ízesítsük.
Melegen, friss kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk.
Tipp:
Elhatároztuk, ha nem esik az eső, vasárnap bográcsban készül az ebéd. Vendégeket hívtunk, így egy közös kis főzés mindig jó alkalom beszélgetni, nevetni és a gyerekek is élvezik a homokozást, bicajozást a friss levegőn. Február ellenére egész jó volt az idő, sütött a nap és túl hideg sem volt. Az idei év első bográcsozásához pincepörköltet választottunk. Közös előkészületek utána a férfiak vették kezükbe az irányítást és a fakanalat. Nagyon finom kis egytálétel lett a végeredmény.
Saját készítésű hordós bedobálós savanyúságot kínáltunk hozzá és sütöttem egy joghurtos tönköly kenyérkét is.