Peperonata (Olasz lecsó) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 nagyobb hagyma
- 5 db. lecsópaprika (ízlés szerint csípős is az enyhébb fajtából)
- 4 nagyobb paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- kevés friss petrezselyem zöld, és bazsalikomlevél, (végső esetben jó a szárított is)
- 1 evőkanál olíva olaj
- só
- őrölt bors
- 1 dl száraz fehérbor
Elkészítése:
A hagymákat félkarikákra vágom, de nem túl vékonyra. A paprikákat kicsumázom, majd szélesebb (1 cm.) karikákra vágom. A paradicsomot, a legapróbbra darabolom. A fokhagymákat kés lapjával szétnyomom, majd felaprítom.
Serpenyőbe kevés olíva olajat öntök, majd mikor elég meleg a hagymát, és a fokhagyma felét megdinsztelem. Kicsit megsózom, hozzáadom a paradicsomot, majd kevés bort öntök rá. (Ez nem az én happym, hanem a bor savassága jót tesz az étel harmóniájának, és a hagymát is puhítja. Az alkoholtartalma elpárolog, mire az étel kész lesz.)
A karikázott paprika is hozzákerül, vele együtt a zöld fűszerek, és az aprított fokhagyma másik fele is. (a friss fokhagyma, még jobban kiemeli az étel olaszos ízvilágát) Pár tekerés borsot őrlök rá, és néhány perc pihenés után, tálalható is az étel.
Tipp:
Nem kell nagy feneket keríteni neki, mert kenyérrel tökéletes. Akár magvassal, vagy fehér kenyérrel is. Zsemlével, de bármilyen paninivel is, ahogy az Olasz mondja.