Öhön recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- száraztészta (akár házi is lehet)
- 4 kg jó minőségű burgonya
- 40 dkg sertés szalonna (lehet mangalica szalonna)
- 5 szép fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- pirospaprika
- csípős erős Pista
- só
Elkészítése:
4 tojásból tésztát gyúrunk, legalább 3 részre osztjuk, majd vékonyra elnyújtjuk. Tiszta terítőn megszárítjuk. Száradás után a tésztát tördeljük nagyjából 3 cm-es darabokra. Kis vászon zsákban tároljuk.
A szalonna bőrét levágjuk, ha jónak látjuk (nem túl száraz) kockákra vágjuk. A szalonnáját apró kockára vágva tányérra helyezzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és egy másik tányérra helyezzük. A zöldpaprikát a magjától, szárától megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágva harmadik tányérba helyezzük. Ide tesszük az összevágott szalonnabőrt is.
A burgonyát megtisztítunk, megmosunk, vékony, egyenletes vastagságú karikákra vágjuk, víz nélkül egy tálba tesszük.
A bográcsunk alá tüzet gyújtunk. Belehelyezzük az apróra vágott szalonnát, kisütjük a zsírját. Ne hagyjuk elszíneződni! Hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, melyet “üvegesre” dinsztelünk. Mielőtt elkészülne, tegyük bele a felkockázott zöldpaprikát és szalonnabőrt. Amint kész, szórjunk bele két evőkanál pirospaprikát, kevés házi, közepesen csípős paprikát. Rövid ideig, folyamatos keverés közben a tűzön tartjuk. Amint láthatóan kezd sötétedni, gyorsan levesszük a tűzről és azonnal 3-4 dl vizet öntünk hozzá, hogy a paprika meg ne égjen. Belerakjuk a karikára vágott burgonyát, felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje.
Visszatesszük a tűzre, most gyors tűzön, egyszer-egyszer megkeverve hamar megfőzzük. Amint a karikákat könnyen el lehet törni, adjunk hozzá ízlés szerint erős Pistát, vagy más csípős paprikát és sót. Megkeverjük, kóstoljuk.
Levesszük a tűzről, négy-öt részre osztva a száraztésztát hozzáadjuk. Minden rész után szétosztjuk a a felületen, és kanállal átforgatjuk. Vigyázzunk, hogy a tészta darabok ne maradjanak egymás mellett, mert főzésnél összeragadhatnak.
Visszatesszük a tűzre és lassú tűzön elfőzzük a levét. Közben már ne kevergessük, csupán a bogrács oldalához ne engedjük odaragadni. Amint minden megfőtt, elkészült az étel.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »