Mustáros tarja szeletek, párolt rizzsel, szalmakrumplival recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- tarja szeletek (személyenként két szelet)
- mustár
- só, bors, fűszerpaprika
- 2 közepes fej fokhagyma
- kb. 2 dl olaj
Párolt rizs hozzávalói:
- 30 dkg rizs
- 2 rész víz
- kevés ételízesítő
- bors
- olaj
- krumpli
- zsír vagy olaj
Elkészítése:
A konyhakészre előállított tarja szeleteket kiterítem szorosan egymás mellé, megszórom sóval és nem túl vastagon a felületüket, bekenem mustárral. Aztán megszórom frissen őrölt borssal és fűszerpaprikával.
Egy jénai tálba rétegezem, bőven rakok közéjük fokhagyma gerezdeket és annyi olajat öntök rá, hogy ellepje a hússzeleteket.
Hűtőszekrénybe teszem legalább két órát, de jó ha egy éjszakán át marad a pácban, majd tepsibe rakom, közé rakom a fokhagyma gerezdeket, ráöntöm a páclevet, lefedem alufóliával és forró 200 fokra előmelegített sütőben fél órán át sütöm, akkor leveszem a fóliát és visszateszem, hagyom a sütőben, amíg szépen megpirulnak a szeletek.
Szalma krumplival, párolt rizzsel és savanyúsággal tálaltam.
A rizs elkészítése:
A rizst megmossuk, leforrázzuk lobogó vízzel, hideg vízben átöblítjük és jól leszűrjük.
Egy lábosban felhevítünk 2-3 kanál olajat, beletesszük a rizst, és kissé átsütjük, míg a rizs kifehéredik. Ekkor feltöltjük forró vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi borsot is teszünk hozzá, és fedő alatt, egészen lassú tűzön pároljuk. Eleinte még néhányszor megkeverjük, de amikor puhulni kezd, többé már nem keverjük. Így a szemek szép épen megmaradnak. Amikor a rizs teljesen áttetszővé vált, a lángot eloltjuk, de az edényt még 10 percig a lángfogón hagyjuk, lefödve.
Az így készített rizs nem fő szét, nem lesz ragacsos, hanem pergős lesz.
Ha szépen akarjuk tálalni, a forró rizst, vízzel vagy olajjal kikent kis formákba rakjuk, aztán a tálra borítjuk. Minden kis kupac közepére petrezselyemlevélkét szúrunk, és paradicsompaprikából kis virágokat készítünk.
A párolt rizs paprikás, mártásos húsok, tokányok, párolt köretekkel vagy burgonyával párosítva rántott és sült húsokhoz alkalmas.
Szalmakrumpli készítése:
A megmosott krumplikat meghámozom, és tetszőleges szeletekre vágom. A szeleteket pedig ugyanolyan széles csíkokra vágom.
Egy nagyobb serpenyőben, olajt vagy házi készítésű zsírt kb. 180 fokra felforrósítok, és annyi krumplit teszek bele ami kényelmesen mozgatható, párszor megkeverve szép aranysárgára sütöm.
Szitába szedem ki, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen, közvetlen tálalás előtt sózom, hogy megtartjük formájukat és a sótól ne essenek össze.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

