Pásztor tarhonya felturbózva recept
Hozzávalók:6 fő részére.
- 1 kg sertéscomb vagy lapocka
- 1 szál parasztkolbász
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 db nagyobb burgonya
- 1/2 kg tarhonya
- 4 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 db paprika
- 2 db paradicsom
- 1 db hegyes erős paprika /elhagyható/
- só
- 1 tk őrölt fekete bors
- 1 tk őrölt kömény
- 2 ek pirospaprika
Elkészítése:
A hagymát finomra a húst, burgonyát, paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. A szalonnát is apróra felkockázzuk. A kolbászt karikákra szeleteljük.
Elkészítés:
A szalonna felét kipirítjuk, megdinszteljük rajta a hagymát. Rátesszük az átnyomott fokhagymát, paprikát, paradicsomot, csípős paprikát és 8-10 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, kevés köményt szórunk rá.
Pár percig együtt pirítjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A maradék szalonnát kiolvasztjuk és arany barnára pirítjuk rajta a tarhonyát.
Ha a hús puhulni kezd beletesszük a tarhonyát, burgonyát, kolbászt és készre főzzük. Az elpárolgó vizet pótoljuk, de mindig csak keveset. Mire kész és a hús, tarhonya, burgonya is puha, ne maradjon rajta lé.
Ha nem bográcsban készítjük, vagy nincs elég nagy lábosunk, akkor csinálhatjuk úgy is, hogy a tarhonyát külön főzzük meg és a végén keverjük össze a kolbászos, burgonyás pörkölttel.
Bográcsban elkészítve legfinomabb!
Jó étvágyat kívánok!