Kukoricakásás töltike (vegetáriánusoknak is) recept
Hozzávalók:
- 20 db szőlőlevél
- 20 dkg kukorica kása
- 3 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag lestyán
- 1 csomag kapor
- 1 csomag petrezselyem
- 1 sárga paprika
- 5 paradicsom
- 2 cs csombor
- 0,5 dkg sertés darált hús (ez elhagyható)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kg nyers káposzta
- 4 ek őrölt piros paprika
- 2 ek ételízesítő
- 3 ek só
- 1 dl olaj
- 20 dkg szalonna (ez is elhagyható)
- 1 ek őrölt bors
Elkészítése:
A szőlőleveleket és a kását külön-külön leforrázzuk, majd a kását a vízben hagyjuk dagadni. Egy edénybe belerakjuk a fele olajat és másfél apróra vágott hagymát megpirítunk rajta félig. Ráteszünk kb. 20 dkg apróra vágott káposztát, lestyánt, kaprot, petrezselymet, paprikát, a fele csombort, 2 db paradicsomot és az átszűrt kását.
Jól megsütjük és levesszük a lángról. Befűszerezzük 1 ek őrölt pirospaprikával, 1 ek ételízesítővel, 1 ek sóval és 1 ek őrölt borssal.
Ha hússal készítjük a töltikét, akkor egy tálba belerakjuk a húst, ráöntjük a megpirított, befűszerezett hozzávalókat és a tojásokat. Jól összekeverjük. Lereszeljük a káposztát, egy picit besózzuk.
Egy serpenyőben megsütjük a csíkokra vágott szalonnát, és arra rávágjuk az apró kockára vágott hagymát. Őrölt paprikát szórunk rá és 1 dl vízzel felengedjük.
Bármilyen edényben főzhetjük, de a kacsasütő a legalkalmasabb erre. Ebbe beleöntjük a szalonnás hagymát, rakunk rá káposztát és a csombort.
Megtöltjük a szőlőleveleket, de nem nagyon szorosra, mert a kása megdagad.
Sorba rakjuk az edényben, a tetejére káposztát teszünk, aztán még egy sor töltikét, ezt addig folytatjuk, amíg van töltelék. Apró káposztával fejezzük be a rétegezést.
Rávágjuk a többi paradicsomot és forró sós, Delikátos vízzel felengedjük, hogy jól ellepje a töltikéket a víz.
180 fokon 1,5 óráig főzzük, időnként ránézünk, ha szükséges, pótoljuk a vizet.