Kukoricakásás töltike (vegetáriánusoknak is)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 db szőlőlevél
  • 20 dkg kukorica kása
  • 3 nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag lestyán
  • 1 csomag kapor
  • 1 csomag petrezselyem
  • 1 sárga paprika
  • 5 paradicsom
  • 2 cs csombor
  • 0,5 dkg sertés darált hús (ez elhagyható)
  • 2 tojás
  • 1 kg nyers káposzta
  • 4 ek őrölt piros paprika
  • 2 ek ételízesítő
  • 3 ek só
  • 1 dl olaj
  • 20 dkg szalonna (ez is elhagyható)
  • 1 ek őrölt bors

Elkészítése:

A szőlőleveleket és a kását külön-külön leforrázzuk, majd a kását a vízben hagyjuk dagadni. Egy edénybe belerakjuk a fele olajat és másfél apróra vágott hagymát megpirítunk rajta félig. Ráteszünk kb. 20 dkg apróra vágott káposztát, lestyánt, kaprot, petrezselymet, paprikát, a fele csombort, 2 db paradicsomot és az átszűrt kását.

Jól megsütjük és levesszük a lángról. Befűszerezzük 1 ek őrölt pirospaprikával, 1 ek ételízesítővel, 1 ek sóval és 1 ek őrölt borssal.

Ha hússal készítjük a töltikét, akkor egy tálba belerakjuk a húst, ráöntjük a megpirított, befűszerezett hozzávalókat és a tojásokat. Jól összekeverjük. Lereszeljük a káposztát, egy picit besózzuk.

Egy serpenyőben megsütjük a csíkokra vágott szalonnát, és arra rávágjuk az apró kockára vágott hagymát. Őrölt paprikát szórunk rá és 1 dl vízzel felengedjük.

Bármilyen edényben főzhetjük, de a kacsasütő a legalkalmasabb erre. Ebbe beleöntjük a szalonnás hagymát, rakunk rá káposztát és a csombort.

Megtöltjük a szőlőleveleket, de nem nagyon szorosra, mert a kása megdagad.

Sorba rakjuk az edényben, a tetejére káposztát teszünk, aztán még egy sor töltikét, ezt addig folytatjuk, amíg van töltelék. Apró káposztával fejezzük be a rétegezést.

Rávágjuk a többi paradicsomot és forró sós, Delikátos vízzel felengedjük, hogy jól ellepje a töltikéket a víz.

180 fokon 1,5 óráig főzzük, időnként ránézünk, ha szükséges, pótoljuk a vizet.